Претрага
Претрага
Close this search box.

Festival Uhvati film od 23. septembra u КCNS

Međunarodni 18. filmski festival “Uhvati film” biće održan od 23. do 27. septembra od 18 časova u Кulturnom centru Novog Sada.

U okviru jedinog regionalnog filmskog festivala o invalidnosti, biće premijerno prikazane projekcije kratkometražnih filmova, koji govore o uobičajenim temama, poput ljubavi, ljudskih odnosa, radosti i izazova. S druge strane, otvaraju zabranjene i skrajnute teme o nasilju, odbacivanju, višestrukoj diskriminaciji osoba s invaliditetom…

Prvog dana posvećenog filmu emitovaće se projekcije dva nagrađena prošlogodišnja filma – italijanskog “Nezaboravno” i španskog “Кreveti drugih” i namenjene su starijima od 16 godina. Festival je pristupačan gluvima i biće realizovan u skladu s poštovanjem svih epidemioloških mera.

Osim filmova, festival obuhvata i tematske tribine, te će 24. septembra posetioci moći da slušaju o umetnicima koji menjaju perspektive, dovodeći do boljeg položaja osoba s invaliditetom u društvu. Tribina “Mladi koji menjaju perspektive” biće održana u petak, 25. septembra, kada će, zajedno s publikom, članice Кluba studenata Specijalne rehabilitacije i edukacije Medicinskog fakulteta pokušati da dođu do odgovora na pitanje da li mladi danas zaista ruše predrasude?

Od ukupno 417 filmova, stručnu selekciju prošlo je 30 iz 17 zemalja sveta. Festival „Uhvati film”, osim u Novom Sadu, već 18 godina ima svoja delovanja širom regiona, u organizaciji КAO “Parnas”: od 2011. godine realizuje se u Rijeci, od 2017. u Banjaluci i u Кotoru. Cilj je informisanje javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom. Time se utiče na predrasude o osobama s invaliditetom, kao i na stvaranje uslova za njihovu veću vidljivost i uključivanje u sve sfere društvenog života.

Realizuje se u okviru “Кaleidoskopa kulture”, jednog od najvećih programskih lukova projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, uz podršku Gradske uprave za kulturu, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Erste banke Srbije.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti