Претрага
Претрага
Close this search box.

(FOTO) Poklon-zbirka Dragiše Brašovana u Galeriji Matice srpske

U duhu tradicije koja traje već gotovo dva veka, početkom 2020. godine Galerija Matice srpske primila je izuzetan poklon. Dar koji se ne izdvaja samo brojem i kvalitetom umetničkih predmeta, nego i značajnim mestom koji darodavac zauzima u srpskoj kulturnoj istoriji.

Viktorija Brašovan, supruga velikog arhitekte Dragiše Brašovana poklonila je u njegovo ime Galeriji Matice srpske pravu malu umetničku zbirku likovne umetnosti: 4 slike, 4 skulpture, 2 porodične ikone, 1 crtež, 1 karikaturu i 1 grafiku. Među darovanim delima ističe se do sada javnosti nepoznat portret mladog Brašovana, rad nepoznatog umetnika, kao i dve katalogizirane slike Mladena Josića.

Među skulpturama izdvajaju se dela Sretena Stojanovića, Riste Stijovića i Antuna Augustinčića.

Istovremeno je, kroz njegove lične predmete, u svoj prostor unela duh jednog velikana, arhitekte koji je obeležio razvoj moderne srpske arhitekture i ostavio Novom Sadu jednu od najprepoznatljivijih građevina – zgradu Banovine.

“Poštujući volju nedavno preminule Viktorije Brašovan i njene kćerke Olge Кovačev, zahvaljujemo im se na dragocenom daru koji će doprineti uobličavanju sećanja na arhitektu Dragišu Brašovana”, poručuju iz Galerije Matice srpske.

Njegovo arhitektonsko remek-delo zauvek će biti obeležje Novog Sada, a Galerija Matice srpske čuvaće umetnička dela i predmete koji upotpunjuju sliku o njemu kao arhitekti, porodičnom čoveku, prijatelju i istaknutoj ličnosti srpske kulturne istorije.

Posebnu vrednost imaju arhitektonski crtež s prikazom Beograda sa vode, karikatura koja predstavlja Dragišu Brašovana i dve ikone s predstavom Svetog Vasilija.

Pored navedenih dela likovne umetnosti, gospođa Brašovan je poklonila i brojna dela primenjene umetnosti koje je sam arhitekta predano sakupljao i koji su činili deo njegovog životnog prostora: ogledala, komode, vitrine, fotelje, svećnjake, lustere, satove… Deo navedenih predmeta već je izložen je u Svečanom salonu Galerije Matice srpske, a deo je trenutno postavljen u Velikoj sali, pre nego što se pristupi njihovoj stručnoj obradi i neophodnim restauratorskim zahvatima. Tek kada se taj kompleksni i obimni posao okonča, u čast darodavca, biće priređena i izložba Poklon-zbirke Dragiše Brašovana.

Primljenim darom Galerija Matice srpske je upotpunila svoju kolekciju likovne umetnosti radovima značajnih umetnika koji su bili prijatelji i savremenici Dragiše Brašovana.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti