Претрага
Претрага
Close this search box.

Gala koncert Opere Srpskog narodnog pozorišta i Vojvođanskog simfonijskog orkestra

Festival Operaria, u četvrtak, 24. septembra u Galeriji Matice srpske, otvara počasno takmičenje “Dimitrije Čangalović” u čast našeg istaknutog operskog pevača, sa ciljem proširivanja na sve muzičke škole i akademije širom naše zemlje. Kao počasni dobitnici nagrada učestvuju Željko R. Andrić, Goran Krneta i Strahinja Đokić.

Na prelazu iz 19. u 20. vek, a gde drugde nego u Francuskoj, istorijski preokret javnog života potisnuo je umetnike da preispitaju svoje kreativne pozicije. Prvo u književnost, potom i u operi, period krize i preispitivanja rodio je novi pravac – dekadenciju.

Tada, kao i danas, u doba pandemijske, globalne krize, lutamo među dekadentnim raspoloženjima, odbacivanju života, trendovima individualizma i osećanja beznađa.

Ali umetnost je, naime, pronašla izlaz iz odbacivanja političkog i građanskog života društva, odlučivši da je ta pozicija jedina ispravna, koja daje stvarnu slobodu kreativnosti.

“Cilj festivala opere je da se kroz raznolikost repertoara, bilo generacijski, bilo po afinitetima, jer se priređuju konceptualno različite predstave, omasovi operska publika u gradu. Već sada mi govorimo o iskoracima koje u region pravi Opera Srpskog narodnog pozorišta i o kvalitetu koji imamo i operskim programima, ali dobri temelji koje smo postavili prošle godine, samo su to temelji i ove godine nastavimo da gradimo na njima“, ističe direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Zbog epidemioloških uslova, za razliku od prošle godine, ove nas očekuje dva dana Festivala, ali ništa manje iznenađenja i programa.

Posle otvaranja, 25. septembra, narednog dana, će u Vili Stanković u Čortanovcima biti održan Gala koncert, pod maskama, a na programu su najpoznatije operske arije Karmen, Kavalerije rustikane, Moći sudbine, Toske…

Program gala večeri traje dva sata, a uz kartu je obezbeđen i prevoz za publiku. Karte su ograničene i u prodaji je svega 50 karata.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti