Foto: Terraforming

Konferencija, koja će se održati 26. januara u 14 časova, organizovana je kao doprinos komemoraciji Dana sećanja na žrtve novosadske Racije i dana sećanja na Holokaust.

U raciji koja je u Novom Sadu bila od 21. do 23. januara 1942. godine, ubijeno je 597 žena, od kojih je najmlađa imala nepunu godinu, a najstarija je bila 91-godišnjakinja, podaci su Petra Đurđeva, direktora Istorijskog arhiva Novog Sada.

-“Glas žene u ledenoj tišini” je konferencija kojom želimo da doprinesemo obeležavanju racije u Novom Sadu i na međunarodnom nivou, kako bismo svet upoznali sa tim, ali i da skrenemo pažnju našoj javnosti da smo važni u istoriji Evrope- rekao je za naša portal Miško Stanišić, direktor nevladine organizacije Terraforming.

Stanišić je napomenuo da će ovo biti prvi put da će u Srbiji biti predstavljena izložba “Tračci svetla-Biti žena u Holokaustu”, koju je priredio Jad Vašem, zvanični memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta iz Jerusalima.

-Na ovoj konferenciji biće predstavljeni i određeni materijali koji će se koristiti u edukativne svrhe u Srbiji i biće predstavljeni nastavnicima u našoj zemlji- dodao je Stanišić.

U okviru konferencije govoriće Šeril Ohajon iz Jad Vašema, Debora Dvork sa Univerziteta u Njujorku, Linda Nemet istoričarka iz Memorijalnog centra Holokausta u Budimpešti, kao i naš istoričar Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments