Foto: Emil Čonkić

Poznati novosadski muzičar, Ivan Fece Firči, pričao je za naš portal iskreno o situaciji sa korona virusom, o vakcinaciji i drugim društvenim temama. Kako se on snalazi u ovim teškim vremenima i zašto se više ne bavi ugostiteljstvom.

Kako se snalazite kao muzičar i kao ugostitelj?

-Ugostitelj više nisam odvano, tu smo žrtve Evropske prestonice kulture, po poznatom principu izbacite umetnike da bi ste uveli kulturu, tu smo “popili korpu” u Kineskoj četvrti. Kada te ubiju, svejedno ti je ko te ubio – kaže Firči.

Dodao je da je snalažljiv i da uvek ima nešto da radi.

– Ja sam preselio sve na drugu lokaciju i “punom parom” pravimo bubnjeve i to je to – zaključio je Firči.

O procesu vakcinacije u Srbiji i da li se vakcinisao

– Svi su u fazonu kakva zemlja, možeš čak da biraš vakcinu, a velika većina odbija da se vakciniše. U zemlji u kojoj velika većina ne veruje da smo bili na mesecu, i gde misle da je Zemlja ravna ploča, i gde su zatvarali prozore i decu skrivali od pomračenja Sunca – rekao je Firči.

Dodaje da se on vakinisao među prvima i da se prijavio čim je to bilo moguće.

– Sad mi je smešno što me ljudi, čak i moji poznanici, pitaju kako si, sa nekim tonom zabrinutosti. Kao “Jesi primio vakcinu?”. Ja onda namerno, jer predosećam da su u tom fazonu, kažem jao da piškim lila. I niko kome sam to rekao nije iz prve počeo da se smeje, nego uopšte nisu shvatili da se šalim, i bili su u fazonu “Jaoooo stvarnooo?!?” – opisuje on razgovor sa poznanicima.

“Ja onda namerno, jer predosećam da su u tom fazonu, kažem jao da piškim lila”

Kaže da bi samo dve reči trebalo svakom iole uspravno hodajućem čoveku da budu jasne, GLOBALNA PANDEMIJA!

– Mi smo zemlja u fazonu, hoćete li nas bombardovati ili da krečimo – kaže Firči kroz šalu.

Trebalo bi uvesti neku vrstu oporezivanja čuđenja 

– Ponoviću opet, i opet, da mi je odavno već palo na pamet da bi trebalo uvesti neku vrstu oporezivanja čuđenja. Čim se uvati neko da se čudi, treba da plati kaznu, budžet ove zemlje bi bio prepun- naglasio je muzičar.

“Mi smo zemlja u fazonu, hoćete li nas bombardovati ili da krečimo”

Po pitanju kako se ko snašao, Firči je rekao da nešto ne primećuje da se ovaj narod nekada nije snašao.

– Uvek imaš nekog ko je zarolao sarme i ko ima negde nešto u šteku, siguran sam da bez obzira na tešku situaciju, ja ne vidim da će nešto ići po zlu, sem ako budale ne budu i dalje prkosile vakcinisanju. Dok god ne bude ta jača sila, jača od Nemaca i okupatora, neće se ovde niko promeniti u mentalitetu-istakao je Firči.

Dodaje da je svima sve jasno, bar onima koji ne znam pišu odvojeno i da tu nema pametovanja i filozofiranja.

“Uvek imaš nekog koje zarolao sarme i ko ima negde nešto u šteku”

Da li u novim generacijama ima bubnjara koji bi bili dostojni naslednici vas i nedavno preminulog Dragoljuba Đuričića?

– Ja nisam optimista, ali ne zbog toga što nema nekoga, nego to je kao da si skočio u bazen pun ajkula da učiš da plivaš, pogrešno vreme, pogrešno doba na pogrešnom mestu. Čitave generacije su upropašćene i izvučen im je tepih ispod nogu u startu, tako da se sva pozitivna pitanja na temu kakvu budućnosti vidim svode na onu priču “sede dvojica u logoru i pitaju se “E, šta ćemo danas?” – zaključuje naš sagovornik na kraju razgovora.

Nikola Bilić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ekologija
18/03/2021 12:29

Kada bismo naplacivali za svako baceno smece u sumi i slicno, drzava bi profitirala