Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba fotografija o Manastiru Bešenovo u Novom Sadu

Izložba fotografija autora Darka Dozeta “Bešenovska prinošenja” posvećena fruškogorskom manastiru Bešenovo, zadužbini Dragutina Nemanjića, uz propisane mere zaštite, od 07. do 17. decembra moći će da se pogleda u klubu “Tribina mladih“ Кulturnog centra Novog Sada.

Na izložbi će biti predstavljeno 43 crno-bele fotografije na platnu koje će po završetku izložbe, koja je predviđena da sem Novog Sada bude prikazana i u sremskim gradovima, biti poklonjena manastiru Bešenovo.

Obnova Bešenova, započela je arheološkim radovima 2012. godine. Od tada je urađen deo konaka, pirg i sazidan je hram, ali na žalost nije i završen. Cilj izložbe je da se skrene pažnja javnosti da se do desetogodišnjice od početka obnove, odnosno do obeležavanja 80 godina od bombardovanja, paljenja i potpunog uništenja manastira, završi obnova manastirskog hrama posvećenog svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, odnosno da se on oslika i obloži plemenitim kamenom.

Darko Dozet je rođen u Novom Sadu. Više od dvadeset godina proveo je radeći u “Dnevniku“, “Tanjugu“ i “Večernjim Novostima“. Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali vodeći svetski mediji. Osnivač je i predsednik Foto asocijacije Vojvodine i član Uprave Udruženja novinara Srbije. Samostalne izložbe imao je u više od pedest gradova Srbije i inostranstva. Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo. Neke od najznačajnijih su: Prva nagrada na Međunarodnom festivalu reportaže “Interfer“, nagrada za najboljeg fotoreportera “Večernjih Novosti“, Nagragrada “Laza Кostić“ Udruženja novinara Srbije, Srebrni znak Crvenog krsta Srbije…

Profesionalni i lični putevi vodili su ga od Fruške gore do Dalmacije pa dalje do Svete gore, Divjejeva i Sergejevoga pasada. Od Кosova i Metohije pa do Jerusalima. Na tom putu Dozet se vezao za manastir Bešenovo i svedok je njegovog izrastanja iz pepela od 2009. godine do danas.

Svi zainteresovani građani izložbu će moći da pogledaju u manjim grupama i uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanih mera.

Održavanje izložbe podržali su Uprava za Кulturu grada Novog Sada i Кulturni centar Novog Sada.

Nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti