Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba Jelene Bursać u KCNS: Radovi od kombinacije prirodnih i veštačkih materijala

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Kulturnom centru Novog Sada do ponedeljka 12. aprila izloženi su radovi mlade umetnice Jelene Bursać iz Zrenjanina.

Jelena Bursać imala je 7 svojih samostalnih izložbi širom Srbije, a na trenutnoj izložbi “Opredmećeno vreme i prostor” predstavljeni su radovi iz serije “Traganje” koja je započeta 2019. godine i razvijala se kroz 2020. i 2021. godinu.

-U pitanju su radovi u kombinaciji prirodnih materijala (piljevina, medijapan, lesonit) sa veštačkim (stirodur). Na radovima su prikazani određeni simboli poput lavirinta, puteva, prolaza, piramida, spirale. Čitava serija inspirisana je sopstvenim putovanjem kroz život i situacijama koje nam živo donosi. Svakim novim danom smo stavljeni u određeni lavirint i krećemo da tragamo sa središtem, ciljem, rešenjem. Pred nama je mnoštvo puteva i izbora, od kojih svako od nas pokušava da pronađe pravi- rekla je umetnica za NS Uživo.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bursać je istakla da je serija radova prvobitno započeta tehnikom ulja na platnu, da bi se kasnije proširila na 3D radove-objekte. Koristeći piljevinu koja neretko završava kao otpad, ona joj daje novu dimenziju, ističući njenu prirodnu lepotu, tople tonove i nijanse, kao i plemenitost njene teksture.

-Geometrijskim minimalističkim oblikovanjem težim da istaknem lepotu prirodnog materijala, ali i da motivima skrenem pažnju na ono beskonačno, neprestano. Radovi su obrađeni dletima, tako da se dobija efekat sličan zgrafitu – tonirani slojevi izbijaju na površinu i na taj način dodatno obogaćuju rad, dajući mu dubinu- objasnila je Bursać.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti