Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bio je prvi posetilac izložbe “Кretanje prostora”, Đorđa Lazića Ćapše u atrijumu Muzeja grada Novog Sada, i ona je na taj način simbolično otvorena.

Đorđe Lazić Ćapša, po obrazovanju vajar, tokom svoje umetničke karijere izražavao se u više disciplina i tematskih krugova. On je likovni stvaralac širokog spektra interesovanja, te je njegova biografija ispunjena sadržajima nekoliko uzajamno povezanih oblasti iz sveta umetnosti i kulture. Izlagačka praksa autora je obimna i raznovrsna, sadrži desetak samostalnih i daleko veći broj kolektivnih izložbi, koje govore o karakteru i značaju njegove umetnosti. Izložba ‘Кretanje prostora” od 4. septembra biće dostupna posetiocima, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

“Čast mi je živeti u gradu koji ima ljude kao što je Đorđe Lazić Ćapša, svestrani umetnik koji je na mnogim mestima obeležio naš grad spomen-tablama, bistama i slično, svojim veštim rukama, neukrotivim intelektom i snažnom kreativnošću. Divno je imati ovakav Muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture, kao i sve druge ustanove koje kreiraju kulturni život grada. Ova izložba je stvarana dugo, potrebna je bila vizija, potrebni su bili znanje i nadahnutost. Atrijum je do pre sedam godina bio pun šuta, pripreman za još jednu diskoteku, a danas služi plemenitoj svrsi. Izložba će trajati mesecima, ljudi će moći na miru da je pogledaju, a ona zaslužuje duži period dostupnosti građanima. Nema ništa bez kulture. Bez nje bi se sve svelo na puki materijalizam, a ako nemate bazu u kulturi i duhovnosti, ne možete da uspete”, naglasio je gradonačelnik Vučević i čestitao autoru, kao i Muzeju grada na organizaciji izložbe.

Prema rečima Đorđa Lazića Ćapše u kreiranju instalacija korišćeni su prirodni materijali kao što su zemlja, drvo, slama i trska.

“Ti materijali bliski su svakom čoveku. Pokušao sam da dođem do bitka čoveka i da zaobiđem kulturološke razlike koje onemogućavaju normalnu ljudsku komunikaciju. Pokušao sam da stvorim jezik kojim ću uspostaviti dijalog sa bitkom u svakom pojedincu kako bih ga podsetio na njegovo poreklo, te da bi se oslobodio pritiska današnje civilizaciije. Svaki deo je obrađen putem likovnog jezika, pa je univerzalno čitljiv. Današnji čovek je ostao bez svog prostora, svi su mu uzeti, a ja nastojim da stvorim nenaslovljen prostor, koji će svaki pojedinac doživeti kao svoj i ostvariti sa njim komunikaciju”, izjavio je Đorđe Lazić Ćapša.

Izložba “Кretanje prostora” nadovezuje se na izložbu “Rađanje prostora” ovog autora, koja je u izboru “Art magazina” proglašena za najbolju izložbu u 2006. godini za područje Srbije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments