Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba “Lepota, umetnost, estetika” u Likovnom salonu KCNS

Izložba slika Pipa Altomarea “Lepota, umetnost, estetika” biće otvorena u ponedeljak, 15. juna u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i uz propisane mere zaštite, moći će da se pogleda do 06. jula. 

Pipo Altomare živi u Spelingi na Siciliji, ostrvu na kojem je rođen 8. aprila 1958. godine u Nikoziji. Pohađao je Državni umetnički institut i Akademiju lepih umetnosti u Kataniji. Privučen razvojem umetničkih pojava na američkoj umetničkoj sceni, 1977. provodi tri meseca u Njujorku, istražujući gradske galerije i muzeje. Tokom svog drugog boravka nekoliko godina kasnije odlazi u Majami (Florida) gde  ima priliku da analizira američke strategije marketinga i prezentacije savremene umetnosti.

Od 1984. izlaže samostalno i grupno u Italiji i širom celog sveta (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Engleska, Estonija, Finska, Nemačka, Holandija, Mađarska, Jordan, Liban, Poljska, Rumunija, Češka, Sirija, Slovenija, Španija, Turska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Republika Srpska i Amerika). Njegov rad se takođe pojavio u televizijskom zabavnom programu Mito, la bevanda per il giovani. Radio je dizajn naslovnih stranica knjiga eseja (Enzo Santese, “Il vino specchio per l’uomo”EdizioniAndrea Moro, Tolmezzo – Italy – 1999.), pripovetki – zajedno sa Filipom Altomareom – (Francesco Paolo Pinello, “Io sono una libellula…”, Bastogi Editrice Italiana, Foggia – Italy – 2009.), i druge publikacije. Dizajnirao je i/ili producirao serije radova i umetničkih objekata za Telecampione S.p.A., Arte y Naturaleza u  Madridu i Progeti Italiani u Velikoj Britaniji.  Predavao je na Akademiji lepih umetnosti Karari, Firenci, Lećeu, Rimu i Sasari. Od 2013. godine radi na Akademiji lepih umetnosti u Kataniji, gde podučava na Odseku za dekorativne umetnosti.
Tokom 2016. i 2018. je pozvan da održi seriju predavanja u Kini na Sichuan Normal University u Čengduu i na Sichuan University ofScience and Engineering u Zigongu. U Škotskoj ga je 2017. Black Wolf Edition&Publishing Ltd uvrstio u seriju The Art in Monography, Italian painters, Pippo Altomare. Tokom 2017. duže vreme je proveo u Makedoniji i Republici Srpskoj, a naredne godine i u Crnoj Gori i Srbiji, pozvan da učestvuje na više različitih umetničkih i izlagačkih događaja.

Početkom 2019. realizovao je uživo nekoliko pitoresknih radova u okviru Atelier project, u selekciji Đorđa de Finisa u MacroAsilo – Museo d’Arte Contemporanea u Rimu.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti