Foto: MSUV/Nenad Šoškić

Izložba dela Nenada Šoškića pod nazivom “Transformacija” svečano će biti otvorena u sredu, 30. septembra s početkom u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Nenad Šoškić, vajar po svom umetničkom obrazovanju, usmeren je na istraživanje graničnih formi ovog vizuelnog medija i delovanje u proširenom medijskom polju prostornih instalacija i ambijenata, uz uvođenje kontekstualnosti i dijaloga sa aktuelnim društvenim temama i odnosima, pogotovo mas-medijima, informacijama i vestima.

Razvijajući koncept kroz analizu i propitivanju uloge masmedijske kulture danasbrzine protoka informacijanjihovog neselektivnog plasiranja i konzumerskog vrednovanjaotvara niz pitanja u vezi sa savremenim društvom i načinom njegovog funkcionisanjaSeriju radova posvećenih ovoj temi razvija prvo u SAD- uu galeriji MANA u Njujorkuu organizaciji Mana Contemporarya zatim na manifestaciji Art Basel u Majamijuizložbom pod nazivom TransformationIstraživanje društvenopolitičke i kulturne uloge koju imaju svakodnevne vestinjihove frekventnosti iistovremenoprolaznostinakon SADanastavlja serijom radova i samostalnih izložbi u Crnoj Goriu prostoru sopstvenog okruženjakao i u regionu (Novi SadSarajevoZagreb…).

Izložbu u Novom Sadu koncipira kroz sajt specifik instalaciju sastavljenu iz tri segmenta koji se međusobno nadopunjujukreirajući idejno jedinstvenu postavkuPojedinačni elementi umetničkog dela vode aktivni dijalog sa prostorom postavkemenjajući očekivani odnos prostorija i uobičajeni način kretanja posetilaca kroz njegauključujući ih aktivno u komunikaciju i interakciju sa izmenjenim ambijentom.

Kako izložbeni prostor Galerije S Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u svojoj osnovi ima geometrijsku formu meandrau okviru tridonekleodvojene prostorne celineautor je postavio pitanje mogućih načina komunikacije unutar njegaistražujući šta je tipično i očekivanoa šta bi bio izazovprekid i prepreka u njemuneophodna promena koja bi otvorila nove putanje i situacije.

Svojim koceptom Transformacija nastavio je sa razvojem umetničke prakse zasnovane na primeni aspekata iz prostornog okruženjaautobiografskog konstrukta i aktuelnog društvenopolitičkog diskursakorišćenjem univerzalno razumljivog jezika savremene umetnostiuz upotrebu fragmentacijerepeticije i svedenosti estetskog izraza.

U MSUV se sprovode propisane mere zaštite usled pandemije izazvane COVID-19, te je obavezno nošenje zaštitnih maski, a dozvoljen je istovremeni boravak maksimum 30 osoba.

Izložba je realizovana u okviru međunarodnog projekta Risk Change podržanog od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa” i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 http://msuv.org/2020/09/15/nenad-soskic-transformacija/

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments