Foto: MSUV

Svečano otvaranje izložbe predstavlja doktorske umetničke projekte autora Vladana Jolera i Stevana Kojića pod nazivom “NOVI EKSTRAKTIVIZAM: o mašinama, eksploataciji ljudi i prirode” održaće se 6. novembra u 19 časova u Galerija N.

Izložba će biti dostupna od 6. novembra do 2. decembra u Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

Izložba predstavlja doktorske umetničke projekte autora Vladana Jolera i Stevana Kojića koji kritički reflektuju upotrebu savremenih tehnologija i njihovu ulogu u društvu. Autori se bave analizom nevidljivih infrastruktura Interneta, društvenih mreža i veštačke inteligencije (Joler), kao i propitivanjem efekata automatizovanih i autonomnih sistema (Kojić) koji proizvode različite društvene fenomene u kojima ključnu ulogu ima eksploatacija ljudskog rada, podataka i planetarnih resursa.

Pojam novi ekstraktivizam odnosi se na skrivene slojeve savremenih tehnoloških sistema i moći algoritma koji (uz prividnu interaktivnost) čine nove moduse eksploatacije ljudi, ljudskog znanja i afekata, kao i cele biosfere u kontekstu savremenog kapitalizma. Vizuelizacija ovih istraživanja autora je koncipirana kao svojevrsna medijska arheologija u formama umetničkih instalacija koje ukrštaju nauku, tehnologiju i prirodu – pre svega digitalne sisteme i organske objekte, kritičku kartografiju, tekst i analogne uređaje.

Autor: nsuzvio.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments