Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba o katedrali Notr Dam sada u Svilari

Foto: TONS

Izložba pod nazivom “Notr Dam – urbani pejzaž” otvorena je juče u Kulturnoj stanici Svilara. Potpisuje je autor Milivoj Ljubinković, a reč je rezultatu osmogodišnjeg istraživanja u vezi sa katedralom i njenom okolinom.

Izložba je simbolično otvorena na drugu godišnjicu požara koji je oštetio Notr Dam, a trajaće do 10. maja.
Podsećamo, 2019. godine vatra je progutala čitave delove ovog verskog i arhitektonskog dragulja. Požar koji su vatrogasne ekipe danonoćno gasile, nemilosrdno je brisao sve pred sobom. Svet je u neverici gledao novinarska uključenja i amaterske snimke sa lica mesta.

– Posle svega što se dogodilo Notr Damu, imam potrebu da joj na ovaj način pružim priliku da se samoisceli – poručio je Milivoj Ljubinković.

Foto: Francuski institut u Srbiji

Autor izložbe, katedralu je prvi put posetio pre 45. godina, kada je ostao fasciniran njenom veličinom, arhitekturom i snažnom simbolikom.

Izložba “Notr Dam – urbani pejzaž” realizovana je u okviru projekta “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.
U pratećem programu izložbe, mogu se videti fotografije i filmovi zabeleženi tokom rekonstrukcije katedrale, koje je ustupilo Javno preduzeće za restauraciju i obnovu katedrale iz Pariza.
nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti