Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba skulptura “Fuzija“ Sanje Sremac od 18. maja u Likovnom salonu

Izložba skulptura Sanje Sremac biće otvorena u ponedeljak, 18. maja u Likovnom salonu Кulturnog centra Novog Sada i, uz propisane mere zaštite, moći će da se pogleda do 1. juna.

Sanja Sremac nas iz izložbe u izložbu iznenađuje svojom kreativnošću i svežinom ideja, a tokom poslednjih nekoliko godina ona uspešno održava balans između kvaliteta i kvantiteta svog izlagačkog delovanja. Na vrhuncu umetničke snage i kreativnog naboja, sa bogatim izložbenim iskustvom na samostalnim, sekcijskim i kolektivnim postavkama, Sanja je autor koji svaki svoj izlazak pred stručnu javnost, publiku i kolege dovodi do savršenstva, ostajući verna svom autentičnom rukopisu, prepoznatljivom likovnom izrazu i stilu. Tragajući za novim kombinacijama formi, materijala i tehnikama izrade, u procesu nastanka svake kolekcije radova, Sanja u svaku novu postavku ugradi celo svoje biće, svoje emocije, totalno se predaje procesu stvaranja, svojom inventivnošću i maštom preskače po nekoliko stepenika prelazeći sa visokog na još viši vrh na kome sve pršti od fantastične i nestvarno dobre energije.

I ovoga puta se njena osnovna ideja za izložbu vrti oko fuzije i kontrasta, sveta oko nas i onome što je u nama samima. Nju intrigiraju i inspirišu veze i konekcije između ljudi i prirode, osećanja i čula, procesi sjedinjavanja i stapanja, mirisi i dodiri… Sve skulpture, panoi, zidne i podne instalacije su izrađene u tehnici kamenine u vrlo smelim kombinacijama sa peskom, staklom i metalnim elementima. Cela postavka je jedna ozbiljno pripremljena i osmišljena igra formi, materijala i boja (crvena,crna i bela). Oblici i simboli su puni života, materijali svojim sastavom, tvrdoćom i kompaktnošću daju određeni moćni ton eksponatima, a kontrasti boja podsvesno utiču na posmatrača i u nama izazivaju različita emotivna stanja. Nazivi radova (“Točak”, “Virus”, “Logoreja “, Red holes, Repercussion, Waves, “Pročišćenje“, Distance… ) nas još jače uvlače u predstavljenu ikonografiju (krug, točak, rupa, talasi, bodlje, virus…) i upućuju nas na ozbiljno promišljanje o našoj stvarnosti, o mikro i makro svetu na koji nam Sanja svojim likovnim jezikom ukazuje.

Biografija Maje Škaljac Stanošević – istoričar umetnosti

Sanja Sremac je vizuelna umetnica koja se bavi keramikom u obliku skulptura i instalacija, spaja klasične i savremene stvaralačke prakse. Rođena 1969. godine u Beogradu. Završila srednju dizajnersku školu. Diplomirala na FPUD-u na odseku keramika i staklo. Samostalni umetnik, član ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlaže od 1992. godine, preko dvesta žiriranih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na brojnim kolonijama, radionicama i festivalima. Radovi joj se nalaze u privatnim zbirkama i ustanovama kulture. Do sada je priredila 14 samostalnih izložbi.

Pored keramike bavi se digitalnim umetnostima, vodi likovnu radionicu “Glinardina” za decu i odrasle. Živi i radi u Beogradu.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti