Претрага
Претрага
Close this search box.

J.K. Rouling nije izmislila Harija Potera, on se pojavio još 1972. u Poljskoj

Serijal knjiga o poznatom čarobnjaku Hariju Poteru iz Hogvortsa fascinirao je milione ljudi širom sveta od momenta kada je izašao. Međutim, J. K. Rovling nije prvi autor koji je stvorio lik po imenu „Harri Potter”. Jedan poljski autor to je učinio 25 godina ranije, objavio je britanski književni portal “Ebookfriendly”.

Kako portal navodi, kratka priča pod nazivom „Hari Poter” objavljena je u komunističkoj Poljskoj, 19. marta 1972. godine, u književnom časopisu Zicie Literackie. Njen autor Jan Rostvorovski (1919-1975) bio je poljski pesnik i pisac kratkih priča. Kao vojnik poljske vojske došao je u Veliku Britaniju 1940. godine, i živeo narednih dvadeset i osam godina.

PRODAVAC KOBASICE KOJI NESTAJE

Tekst Rostvorovskog objavljen 25 godina pre Harija Potera i Kamena mudrosti donosi priču o sedamnaestogodišnjem Hariju Poteru koji, za razliku od glavnog junaka J. K. Rouling, ne dobija pozivno pismo za školovanje u Hogvartsu.

U stvari, njegov život je prilično uobičajen – kao prodavac, isporučuje originalnu krakovsku kobasicu i kisele krastavce. Nije baš pričljiv, jer uglavnom odgovara sa „O da” i „O ne”. Na kraju – nestaje, kao čarolijom.

„Telefon u Harijevoj kući ne zvoni, već cvrkuće poput ptice” podseža na magične sove nosače iz serijala o dečaku čarobnjak

Britanski portal se potrudio da maksimalno banalizuje sve podudarnosti i svaku sličnost svede na minimum. Jer, romani J. K. Rouling je postali su svetski bestseler, i predstavljaju jedan od glavnih izvoznih brendova britanske kulture.

– Osim imena glavnog junaka, jedine sličnosti sa delima JK Rovling koja se mogu naći u poljskom tekstu su dva pasusa. Jedan od njih je: „Telefon u Harijevoj kući ne zvoni, već cvrkuće poput ptice” – što bi moglo da liči na magične sove nosače iz serijala o dečaku čarobnjaku. Druga sličnost je ta što pripovedač baca kletvu na „G. P. ” Osim toga – tekstovi nisu nimalo slični – navodi se u tekstu portala “Ebookfriendly”.

USPOMENA NA ŽIVOT U ENGLESKOJ

Bogusłav Rostvorovski, sin Jana Rostvorovskog, objasnio je da je ta priča u stvari bila pesnikovo sećanje iz vremena kada je dostavljao meso u englesku prodavnicu. Lik Harrija Pottera bio je da prikaže vlasnika radnje.

Britanci postavljaju pitanje “Da li je moguće da je Roulingova ikada videla delo Rostvorovskog pre objavljivanja serije o Harriju Potteru?” I daju odgovor da je to malo verovatno jer je ona  imala samo sedam godina kada je objavljena priča o Hariju Poteru.

J.K. Rouling je prvog dana mistifikovala nastanak glavnog lika i samog romana. Ona je 2000. godine, u intervjuu za Scholastic rekla da je to oduvek njeno omiljeno muško ime.

– Harri je uvek bilo ime mog omiljenog dečaka, pa da je moja ćerka bila sin, on bi bio Harri Rouling. Tada bih bila prinuđena da izaberem drugo ime za Harija u knjigama, jer bi bilo surovo imenovati ga po sopstvenom sinu. Potter je bilo prezime porodice koja je nekada živela u mojoj blizini kada sam imao sedam godina i uvek mi se svidelo to ime, pa sam ga pozajmila – rekla je Rouling.

Vest o kratkoj priči o Hariju Poteru našla se na poljskom internetu još 2011. godine, ali sada je možete videti svojim očima, pošto ju je nedavno digitalizovala Digitalna biblioteka Malopolske .

Sanja Kužet

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti