Претрага
Претрага
Close this search box.

Japanska grafika u Novom Sadu

Ekskluzivna postavka 60 savremenih japanskih majstora umetničke grafike tokom novembra održaće se u Novom Sadu. U novosadskoj galeriji “La Vista” danas će biti otvorena jedinstvena likovna izložba, pod nazivom “Savremena japanska grafika”, na kojoj će se predstaviti šezdesetoro japanskih likovnih stvaralaca na polju grafike, članova Udruženja japanskih grafičara.

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da vide ekskluzivnu postavku dela likovne grafike koja nam dolazi iz dalekog Japana i upozna se sa savremenim tokovima japanske umetničke grafike kroz otiske realizovane različitim tehničkim i umetničkim pristupima.

“Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931.godine, i od tada veoma aktivne, nastupajući na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou, a status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine”, objasnila je autorka projekta dr um. Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, dodavši da izložba ima za cilj promociju japanske kulture grafičkog lista.

Publika će postavku izložbe moći da pogleda od 09. do 18. novembra 2020. godine u Galeriji “La Vista” u Novom Sadu (Mite Ružića 2) gde će imati prilike da se upozna sa savremenom japanskom likovnom scenom i grafičkim delima manjeg formata izvedenih u tehnikama visoke, duboke, ravne, propusne i digitalne štampe.

“U vremenu kada digitalna komunikacija određuje i oblike umetničke povezanosti, grafika malog formata, kao materijalno umetničko delo, predstavlja jedan od najaktuelnijih načina uspostavljanja kreativnog dijaloga na internacionalnom planu. U prilog tome govori i postavka šezdesetoro japanskih grafičara, koji nam se predstavljaju svaki sa po jednim radom”, navodi se u predgovoru istoričarke umetnosti prof. dr Jasne Jovanov napisanog za katalog izložbe.

Sagledavajući izložbu u celini uočava se mnoštvo različitih poetika od figurativnog do apstraktnog izraza. “Кrećući se između znakovnih, simboličkih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih ili realističkih prizora, japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma”, zaključila je Jovanov.

Saradnja sa japanskim Udruženjem i ova postavka grafike malog formata, do koje je došlo zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović, oslanja se i na višegodišnju tradiciju novosadske grafičke škole koja je i u današnje vreme prisutna i aktuelna.

Radno vreme galerije tokom trajanja izložbe svakim radnim danom, od ponedeljka do petka, od 17 do 22 časova.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti