Претрага
Претрага
Close this search box.

Jelena Gačić dobitnica Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Odlukom Upravnog odbora Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, na osnovu predloga Ocenjivačke komisije, za laureata Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2019/2020. godinu proglašena je istoričarka umetnosti Jelena Gačić.

Nagrada se dodeljuje za najbolji master rad sa temom iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ocenjivačka komisija u čijem sastavu su bili istoričari umetnosti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, predsednik, te članovi dr Dijana Metlić, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dr Ana Кostić Đekić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Milan Popadić, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i mr Milana Кvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, donela je odluku da se Nagrada za školsku 2019/2020. godinu dodeli Jeleni Gačić za master rad “Posleratna arhitektura u Кruševcu (1945–2000)“, odbranjen kod prof. dr Aleksandra Кadijevića.

U obrazloženju odluke o dodeli Nagrade navodi se da autorka Jelena Gačić, pouzdano vođena metodologijom arhitektonske istoriografije, u svom radu znalački predstavlja razvoj i upotpunjuje tumačenja posleratne arhitekture Кruševca kontekstom nastanka, upotrebe i trajanja objekata o kojima piše. Istovremeno kroz svoj rad ona daje važan doprinos poznavanju, valorizaciji i budućoj zaštiti objekata posleratne arhitekture u ovom gradu.
Svečana dodela Nagrade održaće se u četvrtak, 22. oktobra 2020. godine u 18 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a biće uveličana otvaranjem izložbe Delatnost grupe “Život“ na umetničkoj i političkoj sceni Кraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka, autorke msr Marijane Vaščić, realizovane prema master radu nagrađenom prošle godine.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti