Foto: Knjaževacinfo

“Plesači su instrumenti, poput glasovira koji svira koreograf”, rekao je jedan od najpoznatijih svetskih koreografa Džordž Balančin. Novosađani mogu da se podiče svojim koreografom Miloradom Lonićem, direktora Folklornog ansambla “Vila”. 

Iz KUD “Vila” potekli su veliki umetnici i veliki sportisti. Čovek koji je obišao celu bivšu Jugoslaviju, koji i dalje obilazi Evropu i svet, prisetio se ko je sve kod njega zaigrao i ostavio pečat u njegovom društvu.

-Kod mene su od poznatih bili Slobodan Trkulja, koji nam je i dalje veoma privržen, Ivan Bosiljčić, Duško Pijetlović, koji je paralelno išao na vaterpolo i svirao u tamburaškom orkestru, Maja Reljin, sopran u Milanskoj skali, mnogo poznatih su ponokli u folkloru- izjavio je Lonić.

Foto: Kulturni kišobran/Anastasija Asja Zec

Neki posećuju KUD “Vila” i dan danas, kao što to radi Slobodan Trkulja, koji pomaže deci da nauče da sviraju gajde. Ivan Bosiljčić je bio vrhunski igrač dok je studirao u Novom Sadu, a folklor mu pomaže mnogo na sceni, ističe Lonić.

-Suština društva koje ja vodim je da se napravi jedan deo gde oni znaju da su ovde dobili puno i da ovde rade ljudi koji stvore osnovu da se neko nagradi u nekim stvarima. Ovo je jedan deo vaspitanja kojim oni dobiju mnogo i dobijaju osnov da se izraze kroz stvaralaštvo i slobodu u pravom smislu reči- objasnio je naš sagovornik.

Ritmičnost u sportu je bitna, a Miodrag sprema osnovu ritmike za odbojkašicu i odbojkaše. Čuveni srpski trojni blok urađen je na osnovu našeg folklora.

-Kulturno umetnička društva su pravi rasadnici nematerijalnog nasleđa. Savez Kulturno Umetničkih Društava Srbije želi da naprave jedan dan koji bi bio Dan društava, kao što postoji Noć muzeja- naveo je Lonić.

Ivona Karan

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Poli
01/03/2021 15:51

Folklor je najlepsi sport i velika ljubav! Folklorasi su lepo vaspitana, mentalno zdrava deca i osobe. Na folkloru se radjaju kumstva, prijateljstva za zivota, ljubavi i brakovi 🙂 Uz sve to, neguje se tradicija, razume istorija i ponos. Ukoliko su te srece da imaju podrsku grada, drzave i sponzore, KUD-ovi proputuju pola sveta, razmenjuju kulturu i obicaje drugih nacija uceci ih svojim obicajima. Roditelji, vodite decu na folklor, to se zivi kroz svaki takt, voli za ceo zivot!

marko
01/03/2021 17:45
Reply to  Poli

jeste i onda se nadje koreograf(koji je od lonica uzimao koreografije) koji poplevi nosnje i opanke i nikom nista, kao nije dobijao pare za vodjenje proba..

Nina
01/03/2021 18:48

Maksim Brekić