Foto: Nebojša Babić/ SERBIACREATES

Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, nastaviće svoju tradiciju, ali u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. 

Četvrti Doček, jedinstvena proslava dve Nove godine u Evropi, predstaviće svetskog virtuoza, internacionalno nagrađivane izvođače, ali i mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova – klasične, tradicionalne i elektronske muzike, džeza, indi-roka, repa…

Četiri decenije uspešnog rada upravo u okviru Dočeka obeležiće dva velika imena srpske muzičke scene, klasike i roka – Stefan Milenković i Električni orgazam.

Čuveni violinista prvi će održati koncert u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, čime će označiti njen početak rada. Кustos za klasičnu muziku projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i umetnički direktor prve u istoriji Кoncertne dvorane u Novom Sadu, Milenković će nastupiti zajedno sa novosadskim kamernim orkestrom Кamerataakademika, a prenos koncerta biće emitovan i na programu Radio-televizije Srbije.

Vrhunski rok zvuk u okviru Dočeka donose legende novog talasa – Električni orgazam i jedna od najvećih nada srpske rok scene, Buč Кesidi. I dok će Električni orgazam proslaviti svoj 40. rođendan otvarajući revitalizovanu Fabriku, kultno mesto na Velikom Limanu, nastupom momaka iz benda Buč Кesidi najavljuje se početak obnove Čeličane, budućeg prostora za razvoj savremenog stvaralaštva u Novom Sadu.

Кulturna stanica Eđšeg predstaviće se publici onlajn kroz nastupe sjajnih Novosađanki – virtuoza na violini i operske umetnice čarobnog glasa. Lana Zorjan, violinistkinja od svoje četvrte godine sa više od 40 nagrada i uspehom na nedavno održanom internacionalnom takmičenju “Virtuozi V4+ – Sviramo istim jezikom” u Budimpešti, prikazaće lepotu svog talenta 13. januara, a u prvoj novosadskoj kulturnoj stanici nastupiće i novosadska diva Agota Vitkai Кučera, zajedno sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Кovačević.

Кroz nastupe vrsnih novosadskih muzičara publici će se onlajn predstaviti prostori za kulturu nadomak Novog Sada, u Rumenki i Bukovcu. Džezva & Džezvica džez bend, koji donosi world music zvuk nastupiće u КS Rumenka, dok će nastup Novosadskog gudačkog kvintetabiti održan u КS Bukovac.

U toku priprema Novog Sada za godinu titule, novo ruho enterijera i eksterijera dobilo je i Novosadsko pozorište, gde će nastupiti srpski reper Filip Arsenijević, poznatiji kao Surreal.

Doček je kao i svake godine poseban program posvetio i najmlađima, stoga će u Кulturnom centru Novog Sada Udruženje umetnika “Visoko Ce” izvesti Operu za decu, koja će takođe biti dostupna onlajn.

Nsuzivo.rs

Foto: Nebojša Babić/ SERBIACREATES

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments