Претрага
Претрага
Close this search box.

Koncerti, izložbe, književne večeri – Programi Evropske prestonice kulture online

Premijere koncerata sredom, muzičke ekskurzije ponedeljkom i četvrtkom, intervjui sa književnicima i književnicama subotom, online izložbe utorkom “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” nastavlja da promoviše kulturu kao način života na zvaničnim stranicama na društvenim mrežama, kao i na stranicama Kulturnih stanica.

Različiti programski sadržaji, koji će biti online već ove nedelje, proistekli su iz do sada organizovanih događaja, ali i saradnje sa različitim lokalnim umetnicima, organizacijama, ustanovama kulture.

Novi Sad 2021 – Online premijere koncerata

Koncerti koji su obeležili godine pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture premijerno će biti emitovani na zvaničnoj Facebook stranici Novi Sad 2021 svake srede od 20.21 čas.

Prvi na repertoaru, 8. aprila, biće Korzo – jedan od ključnih događaja u okviru programskog luka “Kaleidoskop kulture”. Koncert klasične muzike pod vedrim nebom koji već dve godine zaredom u septembru zaustavlja jedan od najprometnijih bulevara u centru Novog Sada – Bulevar Mihajla Pupina. Ove srede uživaćemo u izvedbama Vojvođanskog simfonijskog orkestra, višestruko nagrađivane pijanistkinje, Rite Kinke, kao i poznatog virtuoza na violini, Roberta Lakatoša, dok ćemo 22. aprila imati prilike da se prisetimo kako je izgledao prvi Korzo 2018. godine.

Koncert prvih dobitnika nagrade “Milan Mladenović”, beogradskog sastava Artan Lili, koji su bili deo jedinstvenog Dočeka u Novom Sadu, zakazan je za 15. april, takođe od 20.21 čas.

Kulturna stanica Eđšeg  – Muzičke ekskurzije i književne večeri

Pocket Globe, produkcijski prvenac kulturne stanice Eđšeg, svakog ponedeljka i četvrtka zakazuje virtuelne muzičke ekskurzije po svetskoj muzičkoj sceni, a link će biti na Facebook stranici KS Eđšeg. Vodič će biti Vojislav Malešev, poznatiji kao Killo Killo, koji će i dalje promovisati nekomercijalni zvuk i velika imena svetske etno, džez i eksperimentalne muzičke scene uz zanimljive goste. Prvo Pocket Globe putovanje, 13. aprila u 21 čas, biće posvećeno lokalnoj eksperimentalnoj i džez sceni, dok ćemo se 16. aprila podsetiti koncerata koji su obeležili prvo izdanje muzičkih ekskurzija u septembru 2019. godine.

Subota, od 19 sati, rezervisana je za razgovore sa književnicima i književnicama o pisanju, čitanju, ali i aktuelnim i svim drugim temama. Ideja književnih večeri “Oko(m) knjige”, novog programa Kulturne stanice Eđšeg na Instagram stranici KS Eđšega  je da aktivira i uključi pratioce, koji mogu da šalju svoja pitanja.

Prva gošća, 1. aprila biće pesnikinja Tanja Stupar Trifunović, dobitnica brojnih nagrada, među kojima je i  Nagrada Evropske unije za književnost za roman “Satovi u majčinoj sobi”. Razgovore će voditi urednica portala “Prerazmišljavanje”, Katarina Kostić.

Kulturna stanica Svilara – Online izložbe

Kulturna stanica Svilara započinje deljenje programskih sadržaja na svojoj Facebook stranici, a prve su online izložbe koje će biti svakog utorka.

Prve dve izložbe su “Poruke sa zidova” autora Marie Silađi i Silarda Antala, koja predstavlja istraživanje na polju crtanja grafita, ali i kulturnog nasleđa Novog Sada i izložba “Svilara u Novom Sadu – generator prve industrijske zone” autorki Anice Draganić i Marie Silađi, koja se bavi nastankom prve industrijske zone u Novom Sadu, u Almaškom kraju, na mestu današnje kulturne stanice Svilara.

Pored ovih, u planu su i drugi sadržaji koji će biti najavljeni na društvenim mrežama “Novi Sad 2021” i Kulturnih stanica.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti