Kulturno umetničko društvo “Svetozar Marković” jedno je od najsatrijih i najtrofejnijih Kulturno umetničkih društava u Republici Srbiji. Danas je obeležena 75 godišnjica njegovog postojanja.

KUD “Svetozar Marković” svoju aktivnost ostvaruje kroz mnogo sekcija: brojne folklorne sekcije različitih uzrasta, ženska pevačka grupa, hor, narodni orkestar, veliki tamburaški orkestar, dečiji orkestar, kao i kroz nekoliko škola. Tokom svog dugog postojanja, kroz Društvo je prošlo preko 40.000 članova. Mnogi od poznatih i cenjenih javnih ličnosti su svoje prve umetničke korake napravile upravo u KUD-u “Svetozar Marković”. Danas se u KUD-u okupljaju deca svih uzrasta, od najmlađih osnovaca, srednjoškolaca, studenata, do radnika i penzionera.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je godišnjici obeležavanja КUD-a “Svetozar Marković” koje se ove godine održalo u skladu sa epidemiološkim merama. Prilikom proslave značajnog jubileja predstavniku Grada Novog Sada je uručena Zlatna povelja koju ovo društvo dodeljuje za višedecenijsku podršku i doprinos njihovom radu.

– КUD “Svetozar Marković”, jedno od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umetničkih društava, veoma je značajno i za Novi Sad i šire. Negovanjem kulturnog nasleđa, tradicije i običaja našeg i drugih naroda i narodnosti kroz pesmu, muziku i igru, ovo društvo prenosi veliko bogatstvo svima, a posebno mladim generacijama. Ponosni smo na aktivne članove КUD-a “Svetozar Marković”, kao i na sve one koji su pronosili slavu tog društva tokom sedam i po decenija postojanja – rekao je Aleksandar Petrović.

Preko 1000 članova КUD-a “Svetozar Marković” svoju aktivnost ostvaruje u deset sekcija. Na mnogobrojnim nastupima na festivalima, u zemlji i širom sveta osvojili su mnoštvo priznanja i nagrada. Danas se u ovom društvu okupljaju deca svih uzrasta, od najmlađih osnovaca, srednjoškolaca, do studenata, kao i radnici i penzioneri.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments