Претрага
Претрага
Close this search box.

Kulturno-umetnički program u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Zbog velikog interesvanja publike, izložba “Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković” produžena je do nedelje, 6. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Izložba kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstavlja nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom.

Izložbu je podržalo Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske, “Кolegijum Hungarikum“.

S obzirom na pogoršanje zdravstvene situacije u zemlji tokom leta, manifestacija Leto na Trgu galerija je bila odložena, da bi od 27. avgusta bilo omogućeno da se program nastavi. Leto na Trgu galerija za vreme letnjih meseci organizuju tri muzejske institucije na Trgu galerija – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Ovogodišnji ciklus programa ispunjen je koncertima, predavanjima, projekcijama i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja. Tokom septembra, uz besplatan ulaz, publika ponovo može da uživa u vrtovima tri muzeja. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Program tokom prve polovine septembra:

  • Četvrtak, 27. avgust, 21 čas:

Predavanje Marije Stoborod Šibanove Ruska čajanka: tradicija i umetnost
Zahvaljujući Ruskinji zaljubljenoj u umetnost, istoriju i gastronomiju, publika će imati prilike da čuje zanimljivu priču o tome kako je jedan Srbin doneo kineski čaj u Evropu, kako je čajanka postala deo svakodnevnog života u Rusiji i kako se ova tradicija odrazila na umetnička dela poznatih ruskih slikara.

  • Četvrtak, 3. septembar, 21 čas:

Filmsko veče Ruben Brant, kolekcionar / Ruben Brandt, a gyüjtő
Кolegijum Hungarikum i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog priređuju filmsko veče uz višestruko nagrađivan mađarski animirani film Ruben Brant, kolekcionar, reditelja, scenariste i animatora Milorada Кrstića, iz 2018. godine. Priča o psihoterapeutu koji postaje najtraženiji pljačkaš muzeja poput Luvra, Tejta, Ermitaža tj. njihovih remek-dela, gledaoca ostavlja bez daha tokom napete avanture u svetu istorije umetnosti.

  • Četvrtak, 10. septembar, 21 čas:

Кoncert iznenađenja Galerije Matice srpske
Galerija Matice srpske će, u saradnji sa svojim dugogodišnjim prijateljima, prirediti veče iznenađenja na kojem će publika uživati u muzici. Na vama je da dođete u zajednički vrt Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a mi ćemo se pobrinuti za nezaboravni doživljaj.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje fizičke distance i drugih propisanih mera predostrožnosti. Na svim događajima publika je u obavezi da nosi maske, a biće obezbeđeni razmak između stolica i dezinfekciona sredstva.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti