Претрага
Претрага
Close this search box.

Letnja prodajna izložba od 20. jula u Malom likovnom salonu

Foto: KCNS

Letnja prodajna izložba biće postavljena danas, 20. jula u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu možete pogledati do 21. avgusta.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, otvaranja izložbi u galeriji se ne održavaju, a Mali likovni salon nastavlja sa radom uz striktno poštovanje svih preporučenih mera opreza. U galeriju je dozvoljen ulazak samo sa maskom i ne više od dve osobe istovremeno.

Umetnici u svojim ateljeima takođe nastavljaju sa radom, čak mnogo intenzivnije nego pre, a ove izložbe su prilika da njihova dela vidimo. Kako neposredan kontakt sa publikom sada nije moguć ili je veoma otežan, a povratne reakcije, mišljenja i utisci ne stižu do autora, MLS vas poziva da učestvujete u stvaranju virtuelne publike galerije u realnom prostoru. Tokom narednih mesec dana, od 20. jula do 21. avgusta 2020. godine na Letnjoj prodajnoj izložbi u Malom likovnom salonu možete pogledati radove, obradovati sebe i umetnike kupovinom umetničkih dela, i pritom napraviti selfi sa svojim omiljenim delom sa izložbe i postaviti ga u komentarima na Fejsbuk stranici @mali_likovni_salon. Na taj način možemo, barem virtuelno, zajedno da napravimo „gužvu“ na izložbi i time podržimo rad novosadskih autora.

U izložbenom delu galerije pronaći ćete dela sledećih autora: DANIJEL BABIĆ, IVANA BJELICA, JASNA GULAN RUŽIĆ, SIMA GUCUNSKI, DRAGAN JANKOV, BOJAN KIRIDŽIĆ, DRAGANA KOJIĆ, LAZAR MARKOVIĆ, MONIKA SIGETI, a na stalnoj prodajnoj izložbi radove još pedesetak autora, kao i većinu književnih izdanja KCNS od 2009. godine do danas.

U Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u Katoličkoj porti od danas, 20. jula će biti postavljena nova izložba slika mladog umetnika iz Niša Gorana Mitića.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju zvaničnog otvaranja neće biti, a izložba se može pogledati uz sve preporučene mere opreza.

Pozivajući se na reči čuvenog slikara Marka Rotka da su najbolje one slike na kojima nema ničega Miodrag Anđelković Daja, predstavljajući rad Gorana Mitića, dodaje “ničega, osim proročke snage kao u dobroj muzici”.

Na ovim slikama, po Anđelkovićevim rečima najglasiji su dugi, opori servaži, zatim mrlje i ostali crtački atributi, gotovo redovno sučeljeni beskraju beline, dok pripovedaju o lomu energije koja se oslobađa iz utrobe ovog crnog kosmosa, koji ipak tone i tone voljom i moći dubokog beznađa. Pažljivi posmatrač zapaziće da mladi slikar Goran Mitić poseduje retku astrološku veštinu da se seća “unapred“, da anticipira događaje koji su tu, više naše glave i prete nam. Goranove slike su jasno podeljene, sa jedne strane na tamni adski vilajet, tartar koji ključa tamnim flekama i palaca fašinama koje šibaju svet, dok sa druge strane imamo belinu drugog dela slike, koja srećom polako tone u tamninu adskog vilajeta, u sopstveni tartarski mulj.

“Ovaj znak optimizma ‘premoć svetlosti nad mrakom’ upisuje Gorana Mitića u spasioce i velike dobrotvore ljudskih nadanja. Otuda njegova saglasnost sa spokojem Marka Rotka koji na svojim slikama slavi lepotu ničega, koja se spokojno taloži na pučini njegovih slika kao kada veče pada na spokoj odlazećeg dana. Iako po crtačkoj neurozi više pripada crtačima Cao Vukiju i Masonu, srećom preovladava ona saglasnost sa zagonetnom beleškom Marka Rotka iz ratne 1943. o lepoti plemenite dokolice i spokoja jedne praznine prepune ‘ničega'”, navodi Anđelković.

Goran Mitić (Niš, 1989) diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Nišu, na Odseku za slikarstvo, 2012. u klasi profesora mr Katarine Đorđević, gde je naredne godine završio i master-akademske studije. Do sada je priredio sedam samostalnih i učestvovao na pedeset i osam grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je učesnik nekoliko likovnih kolonija. Izložba će trajati do 3. avgusta.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti