Претрага
Претрага
Close this search box.

Medjunarodni dan muzeja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, danas, 18. maja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pripremila je digitalnu projekciju kratkog filma “Život posvećen umetnosti“. Na muzejskom sajtu i Fejsbuk stranici, film će biti dostupan od 10 časova.

Premijerno prikazan početkom 2020. godine užem krugu publike u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, ovom internet prezentacijom film zapravo dobija prvi široki publicitet.

“Život posvećen umetnosti“ jezgrovita je priča o kolekconaru i kolekciji, koja akcentuje najbitnije epizode iz biografije Pavla Beljanskog i pretvaranja privatne u javnu zbirku. Nastao je prošle godine, u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Umetničkim društvom studenata Dramskog departmana Akademije umetnosti – Pozorištem “Promena“, uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Film je snimljen povodom obeležavanja stogodišnjice prvog diplomatskog angažmana Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine.

Obeležavanje Međunarodnog dana muzeja jedan je od povoda i za novu postavku Memorijala umetnika, Umetnici perom Pjera Кrižanića, koja će od srede, 20. maja biti dostupna za publiku. Istim povodom muzej će biti otvoren za pojedinačne posete prema redovnoj programskoj šemi (sreda – nedelja, 10–18 časova, četvrtkom 13–21 čas), a do nedelje, 24. maja ulaz je besplatan, uz poštovanje preventivnih mera koje je propisala Vlada Republike Srbije.

Izložba posvećena Petru Pjeru Кrižaniću (19. maj 1890 – 31. januar 1962), jednom od rodonačelnika jugoslovenske karikature kao likovne discipline, pripremljena je povodom 130 godina od njegovog rođenja i prikazuje 10 radova ovog stvaraoca, iz Zbirke likovne umetnosti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavkom Umetnici perom Pjera Кrižanića Spomen-zbirka nastavlja sa obeležavanjem značajnih godišnjica pojedinih autora iz kolekcije, predstavnika epohe srpskog modernizma. Publika će biti u prilici da pogleda jednistvenu galeriju portreta stvaralaca zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog i njihovih savremenika, kao i jedan autoportret. Prijatelji poput Jefte Perića, Rista Stijovića, Mila Milunovića, Petra Dobrovića, ali i supruga Liza Кrižanić, kao i sam Pjer Кrižanić te mnogi drugi, ovekovečeni su kritičkim okom hroničara i esejiste i perom umetnika sa istančanim osećajem za specifične karakterne finese likova.

Tokom tajanja postavke Umetnici perom Pjera Кrižanića (20. maj – 14. jun), publika će moći da upotpuni ličnu biblioteku katalogom Pjer Кrižanić: hroničar jednog vremena iz 2013. godine, realizovanim kad i iistoimena izložba, prema nagrađenom radu Marije Radisavčević, laureatkinje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Umetnici perom Pjera Кrižanića je druga postavka Memorijala umetnika u 2020. godini, a prvom izložbom prikazanom tokom februara 2020. godine, predstavljen je izbor iz stvaralaštva Živka Stojsavljevića, Petra Dobrovića, Stojana Aralice, Sretena Stojanovića i Кoste Miličevića. Postavka će biti dostupna do 14. juna 2020. godine.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je, u skladu sa preporukom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, od 23. aprila 2020. godine počela sa radom i otvorena je za pojedinačne posete. Od srede, 20. maja muzej se vraća na uobičajeno radno vreme: sreda – nedelja, od 10 do 18 časova, četvrtkom od 13 do 21 čas. U prvoj nedelji, u kojoj se obeležava Međunarodni dan muzeja, ulaz je besplatan i kontrolisan u odnosu na zdravstvene rizike.

Na muzejskom sajtu i Fejsbuk stranici nastavlja se i digitalna akcija “Spomen-zbirka Pavla Beljanskog priča o slikama“, kako bi svima bio omogućen virtuelni užitak uz umetnička dela iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Posetioci su u obavezi da nose maske i rukavice, a uz poštovanje fizičke distance, istovremeno u muzej može da uđe najviše pet posetilaca.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti