Претрага
Претрага
Close this search box.

Međunarodni seminari o holokaustu za prosvetne radnike u Republici Srbiji

Povodom početka saradnje Instituta ”Olga Lengel” iz Njujorka i organizacije ”Teraforming” iz Novog Sada na organizovanju godišnjih međunarodnih seminara o Holokaustu za prosvetne radnike u Republici Srbiji, u Arhivu Vojvodine održan je svečani prijem. Seminar se organizuje u okviru EU programa ”Evropa za građane” u saradnji sa Jevrejskim dokumentacionim centrom iz Milana i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Prvi četvorodnevni seminar za 35 nastavnika iz cele Srbije pod nazivom ”Učimo od prošlosti – delujemo za budućnost” biće održan od 23. do 26. avgusta u hotelu Šeraton u Novom Sadu. U okviru programa polaznici će čuti predavanja eminentnih srpskih stručnjaka kao i uglednih predavača iz Nemačke, Italije, Rumunije i SAD. Na ovaj način nastavlja se saradnja Arhiva Vojvodine i ”Teraforminga” na osnaženju kulture sećanja na stradanja u Drugom svetskom ratu.

– Važno je da se bavimo istorijom, posebno onim događajima koji su uticali na sudbine hiljade ljudi, na sudbinu sveta i društva u celini. Nažalost, Holokaust je pojava koja u svakome mora izazvati stid i pokajanje, ali ne sme da se zaboravi, jer jedino i može da služi za nauk da se nikada više ne ponovi. Nažalost, i danas se ljudi progone, ubijaju i marginalizuju, na osnovu verske, nacionalne, političke i druge pripadnosti, a predrasude dolaze iz neznanja i zbog nedostatka svesti o tome da smo svi ljudska bića sa jednakim pravima na život. Zato o ovim temama treba uvek i glasno govoriti, zato je važno da se to čini sistemski, u školama, da mladi na vreme budu suočeni sa uzrocima i razmerama posledica nečovečnosti i netolerancije. Drago mi je što su se ustanove i organizacije ujedinile na međunarodnom nivou kako bi doprinele tom uzvišenom cilju – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Institut ”Olga Lengel” je neprofitna organizacija usmerena na kreiranje programa za obrazovanje i profesionalni razvoj nastavnika koji podučavaju o Holokaustu i ljudskim pravima u SAD i Evropi. Osnovan je da bi se nastavilo delo Olge Lengel, žene koja je preživela Holokaust i koja je svojim angažovanjem doprinela aktivnom obrazovanju budućih generacija o Holokaustu i razumevanju značaja koje edukacija o Holokaustu ima do danas. Život Olge Lengel i njeni memoari poslužili su kao inspiracija za nastanak čuvenog romana Vilijama Stajrona i filma ”Sofijin izbor” Alana Pakule. Institut je od 2012. godine organizovao 31 seminar za nastavnike u Evropi i to u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji, Grčkoj, Poljskoj, Italiji, Portugalu, Litvaniji i Ukrajini.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti