Foto: Kupindo/Printscreen

Bilo da ste na plaži ili u svom domu sigurno ćete poželeti da dan obogatite kvalitetnim štivom. Nudimo vam preporuku knjiga Gradske biblioteke u Novom Sadu za letnje mesece

Leto je u svom punom jeku! Ako planirate odlazak na putovanje, odmor na plaži ili u svom
domu sigurno ćete poželeti da dan obogatite kvalitetnim štivom. Nudimo vam preporuku
knjiga Gradske biblioteke u Novom Sadu za letnje mesece.

1. “Mornar koji je izneverio more” Jukio Mišima
Mornar koji je izneverio more jeste simboličan, višeslojan roman u kome Jukio Mišima iznosi duboko nezadovoljstvo posleratnim Japanom. Trinaestogodišnji Noboru simbolizuje tradicionalni Japan, sa vrednostima koje potiču iz starih vremena slave i uspeha. Brodski oficir Rjudi isprva predstavlja otelotvorenje svih vrednosti, poput stoicizma, snage duha i samurajske tradicije, koje su Noboruu, pa i samom Mišimi najvažnije. Istovremeno, dečakova majka Fusako oličava moderni Japan i njegovu sve veću opčinjenost Zapadom i nekim novim vrednostima. S vremenom, Rjudi, kao i sam Japan, gubi svoju slobodu, dopušta da njegova težnja za slavom i junaštvom iščezne i otvara se stranim uticajima.

2. “Dodir tla” Rani Manika
Prelepe bliznakinje s Balija, zarad ljubavi menjaju rajsko ostrvo za bedu Londona, nevinost za porok. Da li će uspeti da pobegnu iz smrtonosne mreže? Manika otkriva tek na poslednjim stranicama.

3. “Boja purpura” Alis Voker
Roman po kojem je Stiven Spilberg snimio istoimeni film nominovan za jedanaest Oskara.Ovo je priča o dve sestre, jedna je misionarka u Africi, a druga dete-nevesta sa američkog juga, koje ostaju odane jedna drugoj uprkos vremenu, udaljenosti i tišini.

Foto: Knjižare Vulkan

4. “Moj muž” Rumena Bužarovska
Sve priče u ovoj zbirci ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali se te priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat.

5. “Sedam sestara” Lusinda Rajli
Maja d’Aplijez i njenih pet sestara okupljaju se u domu njihovog detinjstva Atlantidi  bajkovitom, izolovanom zamku na obalama Ženevskog jezera – nakon što su im javili da
je preminuo njihov voljeni otac, tajanstveni milijarder kog one zovu Tata Solt. On je Maju i svenjene sestre usvojio dok su još bile bebe i sada je svakoj od njih ostavio u nasledstvo mučan trag koji vodi do njihovog pravog porekla. Sedam sestara je epska bajka o ljubavi i gubitku – prva u jedinstvenom serijalu od sedam knjiga zasnovanih na legendama sazvežđa Sedam sestara.

6. “Normalni ljudi” Sali Runi
Ljubavna priča o momku koji sreće devojku…priča na drugačiji način, baveći se pitanjem mogućnosti iskrene komunikacije u komplikovanom, postironijskom svetu.

7. “Vidimo se ovih dana” Federika Bosko
Ovo je priča o prijateljstvu koja će vam prirasti za srce. Kada su glavne junakinje podelile keks u školskom dvorištu između njih se rodilo doživotno prijateljstvo takvo da su od tog dana postale sestre. Sestre koje su veoma različite, kao nebo i zemlja. Međutim, ne postoji zid dovoljno visok da nas zaštiti od zaokreta koje nam je sudbina namenila.

Foto: Knjižare Vulkan

8. “Kirka” Madlin Miler
Knjiga neobičnog sadržaja i glavnom junakinjom, koja živi u svetu grčkih bogova. Autorka ispisuje život jedne od Homerovih junakinja iz Odiseje.Kirka je kći grčkog boga Sunca Helija i Okeanove ćerke Perse. Nije se uklapala u standarde božanske lepote, pa je prognana da živi na krajnjem Istoku – na ostrvu Eji, gde stanuje Zora i gde se rađa Sunce. Mitologija kao podloga ovoj priči daje jedan čaroban i magičan svet a čitanjem postajemo njen neodvojivi deo.

9. “Zamalek” Dejan Tijago Stanković
Zamalek je deo Kaira, glavnog grada Egipta. U tom kraju žive stranci, umetnici, ugledniji ljudi, tamo se nalazi srpska ambasada i niz prodavnica. U tom kraju se nalazi i antikvarnica. Vlasnik je Kosta egiptolog i njegova poćerka Arna koja je pripovedač i uvodi nas u tajne egzotičnog Egipta. Roman je napisan kao leksikon ili kao putopis. Sa pojmovima poput kismet, Džini, Grci Egiptioti, haram, zebiba i ostalih, čitalac nauči puno o načinu života, vrednostima, simbolima jednog od najstarijeg grada na svetu. Podnaslov dela se zove kismet što na egipatskom jeziku znači sudbina. Tako da se kroz te pojmove prikazuju književni likovi i njihove sudbine koji se međusobno prepliću. Čitajući knjigu, shvatamo da suština Egipta nije naš doživljaj tog grada kada ga kao turisti posetimo na deset dana. Zamale k je priča o ljudskim sudbinama kroz prizmu istorijskih događaja i kulturoloških razlika.

10. “Homo Sapijens: Kratka istorija ljudskog roda” Javal Harari
U Sapijensu Harari obuhvata čitavu istoriju čovečanstva, od prvih ljudskih bića pa do radikalnih preokreta na našem razvojnom putu: kognitivne, poljoprivredne i naučne revolucije. Crpeći materijal iz naučnih saznanja na polju biologije, antropologije, paleontologije i ekonomije, Harari istražuje kako su tokovi istorije oblikovali naša društva, i naše ličnosti. Jesmo li srećniji kako je vreme proticalo? Hoćemo li ikada uspeti da se oslobodimo nasleđa koje su nam ostavili preci? I možemo li išta da uradimo kako bismo uticali na budućnost koja je pred nama? Kultna knjiga 21. veka, prevedena na 60 jezika, prodata u više od 12 miliona primeraka. Sapijens se bavi najvećim pitanjima istorije i savremenog sveta.

Sve naslove možete pronaći na odeljenju „Đura Daničić“ Gradske biblioteke u Novom Sadu,
koje je otvoreno radnim danima od 7:30 do 20h.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments