Претрага
Претрага
Close this search box.

Mladi talenti: Sa 15 godina Matija dolazi sam u Novi Sad zbog ljubavi prema klarinetu

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Matija Francuski, maturant Muzičke škole “Isidor Bajić”, došao je sam iz Kikinde u Novi Sad sa 15 godina, kako bi svirao klarinet u klasi profesora Pete Đure. 

Vrlo uspešan takmičar, nasmejan i spreman da uvek nešto odsvira, nosilac je nagrade “Ninoslav Svijić”, koju dodeljuje njegova muzička škola. Svoj čovek od 15 godine, Matija svira i gitaru koju je učio 6 godina, a nije mu strana ni usna harmonika.

Matija Francuski; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Klarinet je kao moje blago. Ovo je novi instrument. Kostao je preko 3.000 evra, jer je profesionalni. Selmerov klarinet daje tamniji ton. Jako je teško svirati ovaj instrument, treba imati veliki kapacitet pluća za njega, iako se čini da je, na primer Boki Milošević svirao sa lakoćom- rekao je za NS Uživo Matija.

Objasnio je da klarinetisti mogu da sviraju i saksofon, ali je saksofonistima jako teško da pređu na klarinet.

Selmerov klarinet koji svira Matija: foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Kada sam došao sam u Novi Sad na početku mi je bilo jako teško. Ali, sada imam dobro društvo u domu. Ja sebe smatram da mogu da budem veoma dobar pedagog, ja sam naučio decu iz doma da nauče da dunu u klarinet, samo je bitno da neko ima volje i mogu ga sve naučiti. Imam strpljenja, retko kada sam loše volje- kaže kroz osmeh Matija.

U drugoj godini školovanja na takmičenjima je osvajao sve prve nagrade, na pet uzastopnih takmičenja, a imao je čak i tri laureata.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Najveća podrška su mi porodica i prijatelji, kao i moj profesor Đuro Pete, koji je veliki stručnjak i dobar pedagog. Zbog njega sam se ja i mnogo razvio u sviranju klarineta i ostvario jako dobre rezultate na takmičenjima- kazao je Francuski.

Sebe za 10 godina vidi kao profesora na akademiji ili solistu u orkestru, a najveća želja mu je da putuje po svetu.

Ivona Karan

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti