Foto: GRENEF

Povodom obeležavanja 273. rođendana grada Novog Sada u nedelju s početkom u 11 časova održaće se muzejska radionica na temu  “Moj grad-Novi Sad!”.

Radionica je namenjen deci uzrasta od 5 do 10 godina koja će zajedno sa koorodinatorkom imati priliku da krenu na putovanje kroz prošlost.

U okviru ove jedinstvene avanture saznaće odgovore na pitanja: Кako je izgledao naš grad u prošlosti? Кoji su to važni spomenici kulture našeg grada, i koje su poznate ličnosti živele u našem gradu? Dođite i saznajte odgovore na ova pitanja.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

Dan Grada je 1. februar, dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala “Povelju slobodnog kraljevskog grada”. Novi Sad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.

Ja, Marija Terezija, Božjom milošću carica rimska, a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije itd. dajem glasom ovoga pisma na znanje svakome, koga se tiče, da taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo, silom naše kraljevske moći i ugleda iz ranije navedenih razloga, činim slobodnim kraljevskim gradom. Da ga uvrstimo, primimo i upišemo u broj, krug i red ostalih naših slobodnih kraljevskih gradova naše kraljevine Ugarske tako i naših naslednih zemalja. Ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta, mađarski Uj-Videgh, nemački pak Ney-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza.”

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments