Претрага
Претрага
Close this search box.

Nagrada AP Vojvodine “Mihajlo Pupin” biće dodeljena prof. dr Draganu Staniću, predsedniku Matice srpske

Nagrada AP Vojvodine “Mihajlo Pupin”, koja se dodeljuje 25. novembra, na Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, koji se svečano obeležava, biće uručena prof. dr Draganu Staniću, predsedniku Matice srpske, odlučila je danas Кomisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Srpsko narodno pozorište, Gradska biblioteka u Novom Sadu i Društvo novosadskih književnika predložili su prof. dr Dragana Stanića za ovu nagradu, kao najviše priznanje za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva, čime je dat trajan doprinos razvoju AP Vojvodine.

Prof. dr Dragan Stanić rođen je 31. maja 1956. u Trsteniku. Magistrirao je 1991, a doktorirao 2003. na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Govori engleski i ruski, a služi se francuskim, slovenačkim i makedonskim jezikom. Član saradnik Matice srpske je od 1983. godine, stalni član saradnik od 1991. godine, sekretar Matice srpske od 1995. do 2004. godine, član Upravnog odbora Matice srpske od 2004. godine, član Upravnog odbora Biblioteke i Galerije Matice srpske od 1995. godine.
Za predsednika Matice srpske izabran je 28. aprila 2012. godine.

Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. S radovima iz oblasti proučavanja književnosti učestvovao je na preko 50 naučnih skupova u zemlji i inostranstvu.
Objavio je značajne knjige pesama i kritičke monografije, a tekstovi su mu prevođeni na engleski, francuski, nemački, mađarski, rumunski, makedonski, slovenački, češki, grčki, albanski i kineski jezik.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti