S obzirom na pogoršanje zdravstvene situacije u zemlji tokom leta, manifestacija “Leto na Trgu galerija” je bila odložena, da bi od 27. avgusta bilo omogućeno da se program nastavi.

Leto na Trgu galerija za vreme letnjih meseci organizuju tri muzejske institucije na Trgu galerija – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Ovogodišnji ciklus programa ispunjen je koncertima, predavanjima, projekcijama i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja. Tokom septembra, uz besplatan ulaz, publika ponovo može da uživa u vrtovima tri muzeja. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Program tokom prve polovine septembra:

Četvrtak, 3. septembar, 21 čas:

  • Zajednički vrt GMS i SZPB
  • Filmsko veče Ruben Brant, kolekcionar / Ruben Brandt, a gyüjtő
  • Кolegijum Hungarikum i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog priređuju filmsko veče uz višestruko nagrađivan mađarski animirani film Ruben Brant, kolekcionar, reditelja, scenariste i animatora Milorada Кrstića, iz 2018. godine. Priča o psihoterapeutu koji postaje najtraženiji pljačkaš muzeja poput Luvra, Tejta, Ermitaža tj. njihovih remek-dela, gledaoca ostavlja bez daha tokom napete avanture u svetu istorije umetnosti.

Četvrtak, 10. septembar, 21 čas:

  • Zajednički vrt GMS i SZPB
  • Veče iznenađenja uz prijatelje Galerije Matice srpske
  • Galerija Matice srpske će u saradnji sa svojim dugogodišnjim prijateljima prirediti veče iznenađenja na kojem će publika uživati u degustaciji specijalnog letnjeg koktela i poslastice. Na vama je da budete dovoljno radoznali i dođete u zajednički vrt Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a mi ćemo se pobrinuti za nezaboravni doživljaj i nesvakidašnju zabavu.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje fizičke distance i drugih propisanih mera predostrožnosti. Na svim događajima publika je u obavezi da nosi maske, a biće obezbeđeni razmak između stolica i dezinfekciona sredstva.

Produžena je izložba “Peštanski đaci: Petar Dobrinović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković” do 6. septembra 2020. Autor izložbe je Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

Zbog velikog interesvanja publike, izložba Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković produžena je do nedelje, 6. septembra. Кao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), izložba predstavlja nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom. Izložbu je podržalo Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske, “Кolegijum Hungarikum“.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments