Foto V. Veljković

Nakon četiri dana direktnih prenosa koncerata, opere i drame, pred više hiljada online gledalaca, Operske novogodišnje priče večeras čeka spektakularno finale. Naime, orkestar, hor, prvak opere Aleksandar Saša Petrović uz maestra Aleksandra Kojića, izvešće ariju Nessun dorma, Đ. Pučinija, uživo sa više lokacija u Novom Sadu.

– Ove godine zaista nekako pomeramo granice nemogućeg. Nešto slično smo već radili u aprilu tokom koncerta DistanTogether, ali smo sada u istom gradu i sa nešto zahtevnijom arijom. Prethodnih dana imali smo niz tehničkih proba, vežbali neumorno ariju, kako bi je umetnički izveli savršeno, a večeras ćemo saznati da li ćemo i uspeti. Samo da nas i vreme posluži – kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Pučinijeva Nessun dorma, zapravo je samo finale nedelje izuzetno zahtevnih operskih programa. Poslednja četiri dana smo sa scena Srpskog narodnog pozorišta mogli uživo da pratimo sprektakularne koncerte, od onog za najmlađe – Krcko Oraščić Svita, preko predstave za mlade u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i OPENS-a, Ko je ubio Dženis Džoplin, do opere Travijata i sinoćnog, svetskog, Božićnog koncerta.

– Nas pokreće muzika i aplauz publike. I bez toga je teško nastupati. Ipak ono što nas je večeras nosilo jeste sjajna atmosfera u orkestru i među solistima, pozitivna energija i sjajan izvođački duh i nadam se da je to osetila i publika kod kuće”, priča dirigent Božićnog koncerta – Fedor Vrtačnik.

Svi koncerti su zbog protivepidemijskih mera bili zatvoreni za publiku, ali je moguće online praćenje besplatnom registracijom na sajtu kao i na kanalima Radio televizije Srbije i platformi RTS planeta.

Takve okolnosti, pak, objašnjavaju u Srpskom narodnom pozorištu, omogućuju nam da direktno sa scene pratimo razgovore sa umetnicima, ali i da dobijemo pogled na sve ono što se dešava “iza kulisa”.

Pučinijeva arija Nessun dorma na programu je večeras od 19.50 časova.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments