Претрага
Претрага
Close this search box.

Novak je apsolutni teniski kralj, a Novi Sad je imao svog predstavnika na Vimbldonu pre jednog veka

Foto: 6sqft

Na Vimbldonu je 1926. godine zaigrao sin srpskog velikoposednika, koji nosi titulu utemeljitelja tenisa na našim prostorima. Njegovim žilama je tekla bogataška krv, školovao se u inostranstvu i tenis zavoleo u Švajcarskoj, gde za tri godine nikada nije bio poražen. Njegovo ime je Đorđe-Goga Dunđerski.

Poznat kao muškarac za kojim su žudele Novosađanke i pola francuske rivijere, bio je čak tri puta šampion Švajcarske (1924–1927) i pobednik međunarodnog prvenstva Jugoslavije u tenisu.

Đorđe Dunđerski je nakon svoje teniske karijere i lutanja po svetu, odlučio 1951. godine da oženi Nančiku Stefanović iz Srbobrana.

Kao što danas Novak Đoković ispisuje istoriju, tako je Goga Dunđerski davne 1924. godine ušao u teniske anale kao prvi teniser koji je pod zastavom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca učestvovao na Olimpijskim igrama. Imao je čast da predstavlja Kraljevinu SHS, na današnjem Dejvis kupu, 1927. godine, ali su u Zagrebu su poraženi od Indije 0:3.

Đorđe-Goga Dunđerski (levo) na Dejvis Kupu sa svojim protivnikom iz Indije; foto: Zanimljivosti iz prošlosti

Godine braka, godine razvoda

Đorđe Dunđerski je nakon svoje teniske karijere i lutanja po svetu, odlučio 1951. godine da oženi Nančiku Stefanović iz Srbobrana. Tokom 17 godina braka sa kćerkom popa, Dunđerski je rasprodao svoje nasledstvo i “skrckao” svu ušteđevinu iz švajcarske banke, dok na kraju nije iskočio kroz prozor na kući i pobegao pravo za Novi Sad. Daleko od očiju žene, Goga je uživao u hotelima, a na sudovima vodio teške sporove sa njom.

Brakorazvodna “žurka” bila je holivudski film- sala se orila od optužbi da ga Nančika vara sa radnicima koji su radili na njivi, a ona nije ostajala dužna te je Đorđa optužila da je rasipnik koji novac troši na kafane i pogrešne ljubavnice.

Jedino i poslednje utočište

Nakon što nije imao šta više da potroši, proda ili ima u svom nasledstvu, Nančika ga smešta u starački dom. Tokom svih godina nije imao nijednu posetu. Umro je 1983. godine, u staračkom domu u Futogu.

Sahranjen je bez sprovoda i ikakvog obeležja. Grob teniskog asa i člana jedne od najbogatijih porodica u Vojvodini i Srbiji nema ko da poseti.

Ivona Karan

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Crni
26.02.2021 12:05

Ko visoko leti i k*rči se nisko pada…

Gost
Doktor
27.02.2021 08:47

Doktor

Gost
Doktor
27.02.2021 09:06

Sedamdesetih kao student medicine seo sam u dunavskom parku na klupu pored starijeg e
legantnog gospodina u braon odelu.Pitao me je odakle sam.Kada je cuo da sam srbobranac rekao je da je i on rodjen u Srbobranu.Predstavio se imenom i prezimenom i govorio je o svojoj teniskoj karijeri.Rodna kuca Dundjerdkog je sacuvana i nalazi se na uglu preko puta opstine.

Povezane vesti