Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosadska pijanistkinja na klaviru od 250.000 evra svira kompoziciju pisanu samo za nju

Foto: Sonja Ćelap

Instrument koji nazivaju “Lambordžini među klavirima” dizajnirao je mađarski pijanista i kompozitor Gergelj Boranji

Petra Spasojević, novosadsko muzičko čudo, ovog leta pravi malu pauzu nakon što je pre tri dana otvorila Kulturno leto u Rumenki. Na jesen je očekuje bitan datum u karijeri, kada će zasvirati na Boganyi klaviru od 250.000 evra, koji nazivaju “Lambordžini među klavirima”.

– Precizan datum nastupa je 8. oktobar u koncertnoj dvorani Kodalj u Pečuju. Gergelj Boganji, pijanista i kompozitor, koji je konstruisao jedinstven klavir na svetu, komponuje muziku za nju i za taj nastup koju će ona svirati na tom klaviru- istakla je Snežana Spasojević, Petrina mama.

Svetska premijera nove pesme na unikatnom klaviru dogodiće se 8. oktobra u dvorani “Kodalj” u Pečuju; foto: ArchDaily

100 KOMPOZICIJA
Istakla je i da Petra sprema novi program koji će svirati na predstojećim nastupima, a radi i na svojoj novoj kompoziciji.
Pored toga što je pijanistkinja svetskog renomea, Petra i komponuje. Iza sebe ima preko stotinu kompozicija, a izdvojila bi “Sećanje na detinjstvo”, “Ariju broj 7” koju je napisala za klarinet i klavir, “Intermezzo broj 3” za koju je dobila prvu nagradu na onlajn takmičenju u Smederevu. Osim što komponuje klasičnu muziku, voli da radi i obrade poznatih pop pesama. Tako je snimila obrade pesama Jelene Tomašević i Nine Badrić.

Petra sprema novi program koji će svirati na predstojećim nastupima, a radi i na svojoj novoj kompoziciji; foto: Privatna arhiva

DVE NAGRADE
Petra je nastupala i u takmičenju Virtuosos u Budimpešti, a svojim umećem sviranja i pokretima prstiju, koji su prelazi brzo preko dirki, osvojila je simpatije stručnog žirija i gledalaca. Tada je osvojila i dve velike nagrade – Specijalnu nagradu i nagradu publike.
– Najlepše mi je bilo to što sam upoznala mnoge muzičare iz različitih zemalja i što smo se lepo družili. Čak se jednom desilo da nas je neko sreo na ulici i i pitao “Da li je to Petra iz Virtuoza?”, na šta sam se ja potpuno iznenadila – rekla je svojevremeno za naš portal Petra.

Ivona Karan

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Hovard
14.07.2021 09:37

Bravo

Povezane vesti