Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosadska pijanistkinja oduševila sve u Pečuju zasviravši na klaviru od 250.000 evra

Foto: Hegedus Bence Photography

Pozivnicu da bude gošća na koncertu u Kodalj dvorani u Pečuju dobila je nakon što je dobila specijalnu nagradu u takmičenju Virtuozi V4+, kada je bila jedna od četiri muzičara koji su predstavljali Srbiju na međunarodnom takmičenju za klasičnu muziku

Petra Spasojević, novosadsko muzičko čudo, imala je bitan datum u karijeri i zasvirala na Boganji klaviru od 250.000 evra, koji nazivaju “lambordžini među klavirima”. Mlada pijanistkinja bila je gost Virtuosos ansambla a svojim nastupom nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Petra je dobila ovacije publike i vratila se na bis da odsvira Šopenovu kompoziciju; foto: Hegedus Bence Photography

-Petra je odsvirala svoj program, a kada je trebalo da siđe sa scene publika je toliko aplaudirala, da se Petra vratila i još jednom poklonila. Publika je nastavila da aplaudira u ritmu, te su organizatori podržali da odsvira još jednu kompozicij jer je publika to želela- rekla je za NS Uživo Snežana Spasojević, majka pijanistkinje.

Ni Petra nije krila oduševljenje. Klavir na kojem je svirala proizvodio je čist, mek i tiši zvuk, koji je njenom istančanom sluhu veoma prijao. Instrument koji nazivaju “lambordžini među klavirima” dizajnirao je mađarski pijanista i kompozitor Gergelj Boganji, koji je takođe nastupao na koncertu.

Petra i Gergelj Boganji koji je dizajnirao najskuplji klavir na svetu na kojem je svirala; foto: Privatna arhiva

-On je bio fasciniran njenim sviranjem i razgovarao s njom. Posvetio joj je pažnju. Najviše ga je zanimalo kako ona uspeva da svira na tom nivou a da nema vid, posebno što su kompozicije koje izvodi izuzetno zahtevne i za zrele muzičare. Zanimao ga je i način na koji Petra radi sa svojom profesorkom Anom- istakla je Petrina mama.

Publika je imala priliku da čuje Rahmanjinov “Preludijum” i kompoziciju koju je Petra sama komponovala, a kada se vratila na scenu odsvirala je i Šopenovu “Etidu”.

Petra je učenica drugog razreda Srednje muzičke škole “Isidor Bajić”, u klasi profesorke Ane Frlin.

Ivona Karan

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
nk_nk
11.10.2021 18:33

Iskrene cestitke!!!!
 
Hvala roditeljima i divnoj talentovanoj devojci, kao i profesorima koji su to prepoznali i podržali!

Povezane vesti