Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVOSADSKE PRIČE: Pogledajte zašto su jednoj od ulica Novosađani dali nezvanično ime Jovanke Budisavljević Broz

Nije tajna koliko je prva dama tadašnje Jugoslavije bila obožavana. “Ja sam jedini živi svedok koji se sreo sa skoro svim svetskim državnicima posle Drugog svetskog rata. Srela sam sve državnike XX stoleća, sem Mao Cedunga. Od Čerčila, Nehrua, Indire Gandi, Sadata, Nasera, Hruščova, Brežnjeva, kraljice  Elizabete, Kenedija, Niksona, Gadafija,  Sirimavo Banderanaike… Koga sve ne… Sve lidere nesvrstanih zemalja, ali i drugih zemalja sveta” tvrdila je Jovanka.

Foto: GFC/Novosti.rs

Godine 1975. godine završeno je SOS dečje selo “DR Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici, a na otvaranju je glavni gost bila upravo Jovanka Budisavljević Broz. Pored nje otvaranju su prisustvovali i osnivač doktor Herman Gmajner i prvi upravnik ove ustanove Miroslav Vukajlov.

Svita je na otvaranje došla iz Beograda starim putem preko Petrovaradina. Na trasi prolaska Jovankine svite, našla se ulica sa spornim imenom. U pitanju je Grobljanski put. Gradska administracija na brzinu je promenila ime puta u Put Partizanskih odreda, a nešto kasnije ulica dobija i današnje ime Dunavske divizije.

Građani su tada u šali počeli ovu ulicu da zovu Put Jovanke Budisavljević.

Novi Sad 1970-1990. Vladimir Vrgović/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti