Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosadsko ulaganje u kulturu na evropskom nivou

Grad obezbedio subvecnije za otvaranje novih radnih mesta u jednokratnom iznosu od 250.000 dinara

Novi Sad uspostavlja evropske standarde u oblasti kulture u mnogim segmentima, pa tako i u izdvajanjima iz budžeta za kulturu koji je dostigao, negde čak i pretekao, evropske gradove.

Od dobijanja titule Evropske prestonice kulture Novi Sad je sa 4,53% koliko su iznosila budžetska izdvajanja Grada za razvoj kulture u 2016. kada je grad i poneo laskavu titulu, dosegao 8,68% koliko je izdvajanje za kulturu u budžetu za 2020. godinu.

Pojedini evropski glavni gradovi izdvajaju za kulturu iz ukupnog gradskog budžeta uglavnom do 10 procenata – Madrid 3,65%, Pariz 5,07%, Ljubljana 9,88%. U tim prosecima se nalaze i gradovi-kandidati za titulu Evropske prestonice kulture, gde procenti variraju od 1 do rekordnih 15. Od britanskog Lidsa koji je 2018. izdvojio nešto više od 1% u te svrhe, do 15,6% koje je 2017. izdvojio mađarski grad Vesprem.

“Ovo su utoliko važniji podaci kada se zna da se ukupni budžet Grada za oblast kulture od 2012. godine uvećao duplo, a da mimo rekordnih ulaganja u infrastrukturu, u prostore za kulturu, u naredne dve godine, otvaramo mogućnost za razvoj kulturne scene i kroz programske konkurse u vrednosti od gotovo 700 miliona dinara. Ako na to dodamo redovan rad ustanova kulture koje imaju sedište u Novom Sadu, činjenica je da je kultura ponovo jedan od najvažnijih pokretača razvoja grada”, rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Tokom 2020. i 2021. godine Grad Novi Sad će kroz više od 20 otvorenih poziva dati priliku da se u budućoj Evropskoj prestonici kulture predstave, ne samo akteri lokalne, već i celokupne srpske kulturne scene. Film, povezivanje sa internacionalnom umetničkom scenom, nematerijalno nasleđe, uređenje manjih javnih površina, književnost, umetničke rezidencije, programi na otvorenom, savremeno stvaralaštvo, kreiranje programa u kulturnim stanicama, samo su neke od tema predstojećih konkursa.

Gradska uprava za kulturu već je pokrenula četiri konkursa, a “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” jedan. Кako bi se zainteresovani bliže upoznali sa uslovima već otvorenih konkursa, ali i onih koji su planirani u narednom periodu, organizuju se “Info dani”, o kojima se ciljana javnost blagovremeno obaveštava.

Кonkursi iz oblasti kulture u Novom Sadu su sledeći:

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti