Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosadskom pozorištu čestitamo 47. rođendan

Foto: Pinterest

– Prilikom osnivanja, 1974. godine, nastojalo se da Novosadsko pozorište predstavlja savremeni teatar kamernog tipa, u kome će se izvoditi aktuelne, dinamične i estetski oblikovane predstave. Utisak je da se, gotovo pola veka kasnije, odrednica “savremeno” i dalje prirodno nadovezuje na ime Novosadskog pozorišta- rekla je za NS Uživo Jovana Ibrajter, portparolka Novosadskog pozorišta.

Danas se obeležava četrdeset i sedam godina od održavanja prve premijere i svečanog otvoranja Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.

– Premda je protekla godina, iz svima poznatih razloga, donela veoma specifične uslove, kako u svakodnevnim aktivnostima, tako i u teatarskom svetu, u Novosadskom pozorištu su, od septembra do kraja 2020. godine, premijerno izvedene čak tri predstave. Naime, odluka je bila da se odupremo “prebacivanju” u virtuelni svet i onlajn prikazivanju sadržaja, te da publiku uvek, kada nam prilike dozvoljavaju, pozovemo da prisustvuje pozorišnim događajima- rekla je Ibrajter.

Tako su posetioci imali priliku da uživaju u izvođenjima Seljačke opere, Nosoroga i Paravana, tri žanrovski različite predstave, koje su na scenu postavljali značajni reditelji poput Atile Keresteša, Nikite Milivojevića i Dina Mustafića.

Fotografija iz predstave “Nosorog”; foto: Ujvideki Szinhaz

-Utisak je da su sve veoma dobro prihvaćene i od strane publike, ali i stručne pozorišne kritike, te da će svaka imati uspešan i dug život na pozorišnim daskama- nastavila je portparolka.

Do kraja tekuće sezone iz Novosadskog pozorišta rekli su da je u planu da budu prikazana još tri projekta. U toku su probe za predstavu Mefisto, po romanu Klausa Mana, u režiji Borisa Liješevića sa premijera predviđenom za početak marta. Potom će mlada rediteljka Jovana Tomić na scenu postaviti tekst Bludni dani Kuratog Džonija, savremenog pisca Filipa Grujića, dok će Atila Keresteš raditi na inscenaciji kultnog romana Neron, krvavi pesnik Dežea Kostolanjija.

-Veoma smo entuzijastično i sa puno energije i planova ušli u 2021. godinu, nadajući se da će se situacija stabilizovati i da će pozorišta moći da rade punim kapacitetom i da ćemo se
radovati čestim susretima sa mnogobrojnom publikom- zaključila je Jovana Ibrajter za NS Uživo.

Autor: Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti