Претрага
Претрага
Close this search box.

O uticaju italijanske muzike u Jugoslaviji u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje “Zvuk sa zapada, glas na istoku” održaće se u petak, 14. avgusta, u Galeriji Matice srpske.

O popularizaciji italijanske muzike u Jugoslaviji 50-ih i 60-ih godina XX veka govoriće istoričarka Olivera Vidović, a predavanje je deo pratećeg programa izložbe “Inspirisani Italijom”.

Promene u spoljnoj politici nastale kao rezultat sukoba sa Informbiroom, otvaranje Jugoslavije ka zapadnim kulturnim uticajima, razrešenje Tršćanskog pitanja i geografska blizina doprineli su da italijanska kancona (oblikovana talasom amerikanizacije) postane jedan od najznačajnijih predstavnika muzičkih trendova u Jugoslaviji pedesetih i šezdesetih godina. Kroz analizu jugoslovenske diskografije, biće prikazana uloga italijanske moderne kancone u razvoju zabavne muzike, kao i značaj jugoslovenskih muzičara u njenoj popularizaciji unutar i van granica Jugoslavije.

Predavanju koje počinje u 19 časova moći će da prisustvuje najviše 10 posetilaca i broj je popunjen.

U okviru programa “Prepusti se umetnosti”, zbog velikog interesovanja, još ove nedelje, u sobi za prepuštanje umetnosti na drugom spratu Galerije, posetioce očekuje slika “Južna vegetacija s morem”, Petra Dobrovića.

Pored umetničkog dela, jedinstvenu atmosferu stvaraju i udobna fotelja, zvuci Mediterana – cvrčci i talasi, kao i blagi miris lavande. Za narednu nedelju Galerija priprema novo umetničko delo i drugačiju atmsoferu.

U subotu, 15. avgusta, u okviru Porodičnog dana, porodice s decom koristeći vodič “Dva grada koje Dunav spaja – Budim + Pešta”, mogu istražiti kako je izgledao ovaj grad na Dunavu i život u njemu pre više od 200 godina.

Cena porodične ulaznice je 150 dinara.

Izvor: 021.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti