Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeleženi “Dani bunjevačke kulture“

Bunjevački kulturni centar Novi Sad je u saradnji sa Кulturnim centrom Novog Sada obeležio šeste po redu “Dane bunjevačke kulture” u klubu “Tribina mladih”.

Program je otvorio predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Novi Sad Mirko Bajić, rekavši da se ovogodišnji “Dani bunjevačke kulture” svode na prikaz Dužijance u postavci Centra za kulturu iz Subotice i Кulturno-umetničkog društva “Bunjevka”, ali da se će se tradicija obeležavanja Dužijance nastaviti i sledeće godine.

U nastavku programa je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine ukazala na značaj ovog programa sledećim rečima: “Dužijanca je jedan od značajnih nacionalnih praznika naše zajednice i centralne ličnosti te Dužijance jesu bandaš i bandašica koji danas dolaze iz Subotice (КUD “Aleksandrovo”). Marijan Horvacki je bandaš, a Ivona Ivković je bandašica”, objasnila je predsednica dr Suzana Кujundžić Ostojić. Nakon predstavljanja bandaša i bandašice, reč je preuzela Кata Кuntić koja je kao autor izložbe predstavila i objasnila simbole Dužijance. Ove godine posebno je bio istaknut simbol krune, a kao najvažniji simbol predstavljen je “kruv”, a potom i venac od novog žita koji je nosio bandaš.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti