Претрага
Претрага
Close this search box.

Odabrana 22 projekta na Javnom pozivu Umetnici. Sad!

Foto: Novi Sad 2021

Javni poziv kulturnih stanica u okviru projekta “Umetnici. Sad!” završen je 5. jula i odabrana su 22 umetnička projekta za koja su opredeljena sredstva za realizaciju u kulturnim stanicama u Novom Sadu.

Na Javni poziv pristiglo je 112 prijava koje su u vezi sa različitim vrstama umetnosti, čime se pokazalo bogatstvo i raznolikost umetničkih formi i kulturnih praksi u budućoj Evropskoj prestonici kulture. Poziv je prikazao i potrebu lokalne scene za takvim prilikama, pogotovo u trenutku u kom su se umetnici i radnici u kulturi našli u nezavidnom položaju, ali i volju i napore da kultura nastavi da živi kroz kreativne i alternativne načine realizacije umetničke zamisli.

Komisija je najveći broj projekata visoko ocenila, a poseban akcenat stavljen je na odziv umetnika mlađe generacije, interdisciplinarni pristup, veliki broj multimedijalnih projekata i zanimljivost i provokativnost umetničkih koncepata.

Pobednički projekti čine spektar najrazličitijih oblika umetnosti, od savremenog izraza do kulturnog nasleđa: plesni performansi i radionice, umetničke instalacije, izložbe, savremeni teatar, mini-festivali urbane supkulture, koncerti, radionice za decu, tribine i književni programi. U odabranim projektnim aplikacijama zastupljeni su kako renomirani novosadski umetnici, tako i mlade nade savremene kulturne scene. Pojedini odabrani projekti predstavljaju svedočanstvo i umetnički komentar aktuelne epidemiološke situacije, a svi radovi prilagođeni su alternativnim načinima predstavljanja, odnosno uslovima fizičkog distanciranja usled globalne pandemije.

Rezultate Javnog poziva možete pogledati na zvaničnom sajtu “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Odabrani programi biće realizovani u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom uz poštovanje mera za sprečavanje širenja virusa Covid-19.

Pojedinačni grant po aplikantu iznosi 75.000 dinara.

Među pojedinim pristiglim prijavama, koje nisu ostvarile pravo na grant, prepoznate su i one koje imaju potencijal da budu realizovane u alternativnim formatima u saradnji sa mrežom novosadskih kulturnih stanica, te će u narednom periodu biti preduzeti koraci za dalji razvoj saradnje sa vaninstitucionalnom scenom.

Projekat “Umetnici. Sad!” ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizaciju kulture i razvoj publike, a pored Poziva koji je završen, projekat obuhvata i Javni konkurs za podršku lokalnim umetnicima. Javni konkurs otvoren je do 24. jula za pravna i fizička lica sa teritorije Grada Novog Sada i Zone 021, dok iznos pojedinačnog granta po aplikantu iznosi maksimalno do 150.000 dinara.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti