Претрага
Претрага
Close this search box.

Onlajn festival jednominutnog filma

Festival jednominutnog filma “Mister Vorki”, sedmi po redu, održaće se od 19. do 23. avgusta, ali ove godine biće onlajn, zbog zdravstvene situacije. Publika će moći putem sajta “Vorky team“ i video kanala da prati ovogodišnji takmičarski i revijalni program.

Selektor festivala Marko Кostić, reditelj i filmski kritičar, odabrao je 80 najboljih jednominutnih filmova, od ukupno 200 koliko ih je bilo prijavljeno. Na tradicionalnom velikom festivalu malog filma biće prikazana ostvarenja iz čak 29 zemalja sveta.

“I pored zdravstvene krize, ove godine su prijavljeni filmovi bili najduhovitiji do sada”, kaže selektor festivala i napominje da ovogodišnji izbor pokazuje da socijalna neizvesnost može samo biti podsticajna za reditelje najkraćih filmova.

Кostić kaže da autori sa osećajem za ironiju, sposobni da težinu egzistencije obrade dramskim humorom, a situaciju kućne izolacije poistovete sa pojmom kritičke distance, bude optimizam kada je budućnost kratkih formi u pitanju.

Pored jednominutnih filmova, ovog puta, festival će upotpuniti i kratkometražni filmovi; duži od minut, kraći od 25 minuta, a u takmičarskoj konkurenciji je 10 ostvarenja. Ovogodišnja tema festivala je Sedam veličanstvenih – Heroji Holivuda.

“Simboličkim primerom karijere Slavka Vorkapića, ovog avangardnog, a istovremeno klasičnog holivudskog umetnika, programe sedmog izdanja festivala nazvali smo Sedam veličanstvenih – Heroji Holivuda, kao naš šaljivi doprinos najvećoj prekookeanskoj kinematografiji i ulogama malih i velikih filmova u njoj”, kaže Кostić za Dnevnik.

Publika će filmove putem sajta moći da gleda u terminima koji se nalaze u programu festivala, koji se mogu pogledati na sajtu opštine Ruma, a nakon projekcija biće brisani sa sajta.

Izvor: Dnevnik (M. Stakić)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti