Претрага
Претрага
Close this search box.

Online predavanja na kanalu Kulturnog centra Novog Sada

Predavanje pravnika Predraga Rajića na temu “Političke posledice rasnih nemira u SAD“ možete pogledati u sredu, 24. juna, u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Na predavanju će biti dat odgovor na sledeća pitanja:

  • Šta je uzrok rasnih nemira i netrpeljivosti u SAD?
  • Na koji način je reagovala vlast, a na koji opozicija?
  • Mogu li ovi rasni nemiri i na koji način uticati na novembarske izbore?

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu “Smisao i duh komunizma – slučaj Jugoslavije II“ možete pogledati 27. juna u 18 časova.

Drugi deo predavanja „Smisao i duh komunizma“ odnosiće se na uspostavljanje i egzistiranje komunizma u Jugoslaviji, a samim tim i u Srbiji. Dakle, pokušaćemo na predavanju da objasnimo jugoslovenski primer primene ove ideologije, ili kako bi neki rekli ateističke religije. Složenost primene komunizma u Jugoslaviji (i Srbiji kao njenom centralnom i najbitnijem delu) ogleda se u odnosu saveznika tokom Drugog svetskog rata, ali i geopolitičkim igrama velikih imperija (SSSR i SAD), koje su bile konstantne narednih nekoliko decenija, tokom kojih je ova ideologija vladala u našoj tadašnjoj državi.

Takođe, specifičnost komunizma u Jugoslaviji može se definisati jednom rečju – titoizam, gde je ovo simbol totalitarnog sistema, ali naročito nenaklonjenog Srbima, može se reći i izrazito antisrpskog. Pokušaćemo da objasnimo način i da uđemo u model funkcionisanja komunističkog sistema u životu jugoslovenske države, ali i društva, kao i pojedinca. Ono što isto tako treba istaći je da će predavanje ići ka tome da odgovori i na pitanje koliko je komunizam kao ideologija pustio korene kod jugoslovenskih naroda, kod kojih je zavladao (naročito među Srbima), te koliko i danas u funkcionisanju, pre svega našeg društva, ali i pojedinaca, možemo pronaći tragove i ostatke komunizma, koji je zvanično bio dominantan i jedini pogled na svet pola veka u našem narodu.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti