Uoči Dana Baleta u subotu u donjem foajeu velike scene, s početkom u 18 časova, biće otvorena izložba fotografija “20 godina unazad: Baletske premijere i obnove 1999-2019” i predstavlja retrospektivu baletskih fotografija, plakata i izbor reprezentativnih kostima iz baletskih predstava koje su u poslednjih dvadeset godina obeležile repertoar Baleta Srpskog narodnog pozorišta.

Autorke izložbe su dr Milena Leskovac, teatrolog i mr Ivana Ilić Кiš, urednik.

Postavka će trajati do kraja 2020. godine.

Na otvaranju izložbe učestvuju: dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a, Toni Ranđelović, direktor Baleta, Dobrila Novkov, baletski pedagog, nekadašnja solistkinja i šef Baleta Sada i prof. dr Vera Obradović, baletska kritičarka, teoretičarka igre i koreografkinja iz Beograda.

Nakon otvaranja izložbe, za svoj Dan, Balet Srpskog narodnog pozorišta će izvesti komični balet VRAGOLANКA francuskog kompozitora L. J. F. Herolda, prema libretu Žana Dobervala, jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih starih baleta, a koji je premijerno izveden prošle sezone u koreografiji i režiji Кalina Hancijua, gosta iz Rumunije. Diriguje Aleksandar Кojić.

Godine 1950, Ruskinja Marina Olenjina (1907-1963) je sa jednom grupom od skoro tridesetak igrača stigla iz Beograda u Novi Sad. Osmog marta, pre tačno sedamdeset godina, ona je osnovala Balet, pri Operi, bila prvi šef Baleta i koreograf SNP-a.

Danas ansambl ima preko sedamdeset baletskih igrača, dvanaest baletskih naslova, klasike i neoklasike, učestvuje u predstavama Drame i Opere SNP-a.

Povodom sedamdeset godina postojanja, mnogim aktivnostima, događajima i predstavama obeležava se jubilej tokom ove i početkom naredne sezone.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments