Svečano otvaranje izložbe radova Dragana Radovanovića (1949-2018), poznatog i priznatog novosadskog vajara i dizajnera biće upriličeno u utorak, 3. marta, 19 sati u Muzeju Vojvodine.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti: dr Drago Njagovan, direktor Muzeja Vojvodine, Suzana Milovanović, muzejska savetnica i Oliver Radovanović, a izložbu će otvoriti Ivan Кarlavaris, dizajner fotografije.

U umetničkom delu programa nastupiće Tamara Adamov Petijević i deo hora Sveti Stefan Dečanski.

Radovanović 1968. godine počinje svoje umetničko školovanje. Paralelno sa studijama Istorije umetnosti, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dve godine je pohađao slikarski atelje Sergeja Jovanovića, poznatog beogradskog pedagoga.
Na preporuku profesora Živkovića, Radovanović je 1970. sa slikarstva “prešao” na vajarstvo i upisao Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstva u njegovoj klasi. Diplomirao je 1975, a magistarske studije završio 1981. godine.
Postao je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine 1976. godine.

Na izložbi će biti prikazano stvaralaštvo Dragana Radovanovića u rasponu od gotovo pedeset godina rada. Posetioci će moći da vide skulpture, crteži, slike, nakit, kao i rezultate dugogodišnje saradnje sa Muzejom Vojvodine. Izložba će biti otvorena do 22. marta.

Iz kataloga izložbe, reč dr Drage Njagovane, direktora Muzeja Vojvodine.

Ova publikacija namenjena je sećanju na Dragana Radovanovića (Beograd, 1949 – Novi Sad, 2018), magistra primenjenih umetnosti u oblasti vajarstva i dizajna, izvanrednog i dugogodišnjeg saradnika Muzeja Vojvodine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments