Претрага
Претрага
Close this search box.

Otvaranje izlozbe “Pestanski djaci: P. Dobrovic, Z. Petrovic, I. Radovic i I. Tabakovic” u SZPB

Svečano otvaranje izložbe “Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković” autorke Marte Đarmati biće upriličeno u četvrtak, 18. juna u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ovim otvaranjem, kao i temom koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložbu će otvoriti Кlara Sentđerđi, direktorka Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske Кolegijum Hungarikum.

Budimpešta je u prvim decenijama 20. veka privukla veliki broj mladih umetnika kako iz Mađarske tako i iz šireg regiona, među kojima su bili Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković. Ovih četvoro umetnika rođeni su na samom kraju 19. veka u južnim županijama tadašnje Mađarske, tj. unutar granica Austrougarske monarhije. Građanski porodični status i znanje mađarskog jezika su neki od faktora koji su ih usmerili ka Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti, koja je u to vreme nudila solidnu osnovu za dalje usavršavanje u najznačajnijim umetničkim centrima, poput Minhena i Pariza.

Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstaviće publici nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Postavka, koju čini izbor od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, će uz dokumentarne panoe približiti posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba.

Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanje njihovih dela sa evropskim kontekstom. Ovaj pristup istovremeno nam pruža uvid u odabrana poglavlja iz prošlosti, prikazujući kulturne tokove s početka 20. veka u regionu, ali i evropskoj istoriji umetnosti, odgovarajući na teme programskih lukova „Tvrđava mira“ i „Dunavsko more“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, aktuelnih u periodu trajanja izložbe.

Program u junu:

Četvrtak, 25. jun 2020, 19 časova

Tematsko predavanje “Akademija lepih umetnosti u Budimpešti i mađarska avangarda“

Na prvom od tri tematska predavanja u okviru programa izložbe, autorka Marta Đarmati govoriće o istorijatu Akademije lepih umetnosti u Budimpešti, njenim najznačajnijim profesorima i studentima, kao i uticaju pripadnika Umetničke kolonije u Nađbanji i drugih fenomena mađarske avangarde na reforme u školovanju mladih umetnika u mađarskoj prestonici u prvim decenijama 20. veka.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti