Photo Lilit Andrić

19. Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front“, koji se ove godine održava pod sloganom “Samo na filmu”, otvara konkurs za stvaraoce kratkometražnih filmova iz celog sveta.

Postoje dve selekcije Međunarodna i Srbija/region selekcija

Ovogodišnji konkurs za slanje prijava će biti otvoren od 17. maja do 31. avgusta, a festival će uzeti u obzir filmove koji su eksperimentalni, igrani, animirani i dokumentarni, koji su producirani tokom ove ili prošle godine i čije trajanje ne prelazi 30 minuta.

Prijavljivanje na festival se vrši putem platforme FilmFreeway, a sve dodatne informacije zaintersovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu festivala www.filmfront.rs.

– Filmski Front će ove godine preispitivati odnos filma i realnog života. Postoji ta jedna linija koja deli gledaoca i film, linija koju gledalac uporno želi da preskoči, ali mu to ne polazi za rukom – istakao je selektor Filip Markovinović.

– Priroda veze između filma i života može biti različita – film nekad želi da izbriše tu granicu koja stoji između njega i publike, želi da bude produžetak gledaočevog realnog života. S druge strane, postoje ostvarenja koja pretenduju suprotno: žele da ih gledalac posmatra kao filmsko delo, a ne kao prostor za ostvarenje ličnih aspiracija i skrivenih potreba – zaključila je Nina Latinović, direktorka festivala.

Devetnaesto izdanje festivala održaće se u periodu od 28. do 31. oktobra, a posetiocima će ponuditi selekciju koja neguje i afirmiše autorski umetnički izraz, daje prednost eksperimentu i filmovima koji imaju težnju da pomere granice filmskog jezika. Primarni cilj festivala je i ove godine afirmacija mladih filmskih autora i kratke forme sa akcentom na filmove iz Srbije i regiona.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments