Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovde stanuje vino: RAJAČKE PIMNICE

Na samom istoku Srbije nalazi se mali grad Negotin i oblast po imenu Negotinska krajina koja je nadaleko čuvena po svojim idealnim uslovima za vinogradarstvo i proizvodnju vina. U ovom kraju, ljudi su se vekovima bavili proizvodnjom vina i došli su do zaključka da su im potrebni posebni objekti sa posebnim uslovima blizu vinograda radi lakše i kvalitetnije proizvodnje vina. Tako su nastale pimnice.

Pimnice ili pivnice (upotrebljava se i jedan i drugi izraz, odlučite sami koji je gramatički ispravan ili u duhu srpskog jezika) su namenski građene “kućice”, van sela u blizini vinograda. Obično su “ukopane u zemlju” par metara i građene su od posebnog kamena što obezbeđuje uslove i izolaciju potrebne za proizvodnju i očuvanje vina. Pimnice ovakve strukture, koje su ostale do današnjeg dana, počele su da se prave krajem 18. veka. U Negotinskoj krajini je većina sela imala ovakve objekte  ali jedini koji su ostali u velikom broju očuvani i koji se koriste i danas kao i vekovima pre su pimnice kod sela Rajac tzv. Rajačke pimnice.

magelantravel.rs

Selo Rajac nalazi se na 25 km od Negotina na putu koji vodi ka Zaječaru pored reke Timok i same granice sa Bugarskom. Rajačke pimnice nalaze par kilometara zapadno iznad sela na mestu zvanom Beli breg gde sunčani obronci i peskovito-šljunkovita podloga nudi idealne uslove za vinogradarstvo. Krivudavi asfaltni put vodi od sela uzbrdo do Rajačkih pimnica kojih danas ima oko 300.

Rajačke pimnice mnogi nazivaju i “Kamengrad” jer je to pravo malo naselje sačinjeno od kamenih kuća. Kamen korišćen za izgradnju ovih pimnica je vađen na tačno određenim mestima zbog specijalne peščane strukture koja odgovara prohtevima ovakvih objekata. U centru ovog naselja nalazi se “stoletni” dud, česma i mali trg posvećen Svetom Trifunu, zaštitniku vinogradara. Rajačke pimnice su od nedavno i pod zaštitom republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i nalaze sa na listi za UNESCO tako da se pimnice više ne mogu rušiti i uništavati već se polako restauriraju i obnavljaju.

Odmah na samom ulazu stiče se utisak kao da ste došli na mesto gde je vreme stalo. Naselje od kamena, kao iz filmova, u kome ne stanuju ljudi…

travelklub.rs

Pimnice se ovde i dalje koriste za ono zbog čega su i nastale. Koriste se za proizvodnju i očuvanje tradicionalnih sorti vina po starim i autentičnim tehnologijama. Iz pimnica koje su odolele svim neprilikama koje nosi vreme i koje stanovnici sela Rajac i dalje koriste, šire se aromatični mirisi domaćih vina. Takođe možete osetiti i mirise tradicionalnih domaćih jela koja se ovde spremaju isto kao i vekovima unazad. Rajačke pimnice pružaju jedinstveni ambijent srpske kulture i tradicije vinogradarstva.

rajackepivnice.com

Takođe, odmah pored pimnica nalazi se i staro rajačko groblje gde su spomenici napravljeni od istog peščanog materijala kao i pimnice što je dozvoljavalo neverovatnu slobodu u obradi, tako da je ovo groblje jedinstvena galerija neverovatnih kreacija od kamena kakve ne postoje nigde na svetu.

U blizini pimnica protiče i reka Timok. Laganim, krivudavim tokom, u senci raznog drveća koje sakrivaju obalu ova reka je idealno rešenje za vruće i sunčane dane. Meštani su na mestu gde se nalazila vodenica nasipali sitan pesak i napravili predivnu malu plažu koja je sakrivena drvećem. Tu je i veliki sto sa klupama u hladovini koji svako može da koristi za ručak. A uvek se i sprema nešto za jelo: roštilj, gulaš, tanjirača, pasulj, riba… I naravno, sve se zaliva domaćim vinom.

Na Timoku se održava manifestacija “Veseli spust na Timoku” gde se učesnici spuštaju rekom od Tamničkog mosta do Tričkovog kladenca. Dozvoljene su sve vrste plovnih objekata, a turistička organizacija Negotin obezbeđuje nekoliko čamaca za one koji nemaju plovilo. Plaža ne Timoku je leti nezaobilazna destinacija svih okolnih sela.

Smeštaj u Rajačkim pimnicama

rajackepivnice.com
rajackepivnice.com

Naša preporuka za one koji se odluče da svoj boravak na ovom magičnom mestu produže na nekoliko dana, svakako jeste “Vila Milenović”. Ovaj pansion sa uslugom doručka smešten je u Rajcu, nedaleko od Negotina. Besplatan bežični internet dostupan je u celom objektu.
Zajednički prostor za ručavanje u pansionu nudi tradicionalno okruženje za uživanje u domaćim lokalnim specijalitetima. Izleti po okolini i obilasci vinograda mogu se organizovati u okviru objekta.
Tokom boravka možete uživati u raznovrsnim aktivnostima, kao što su vožnja bicikla i ribolov. Bicikli se mogu iznajmiti u okviru objekta.

Iz godine u godinu ova destinacija postaje sve popularnija i nezaobilazna ukoliko prolazite kroz Negotinsku krajinu. Seoski turizam je ovde u ekspanziji, a vinogradarstvo i proizvodnja vina iz godine u godinu sve veća i veća. Ukoliko želite prijatan odmor, dobar provod ili poslovni razvoj u duhu tradicije i kulture, Rajačke pimnice su idealno mesto za Vas. I kao što su stari rimljani govorili: In Vino Veritas…

Izvor: klubputnika.org

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti