Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini, nakon teške bolesti. Iako je imao mnogo uloga u serijama i filmovima, mi izdvajamo pet koje su obeležile njegovu karijeru.

Guza – Bolji život  (1987-1991)

Na pomen Borisa Komnenića, većini ljudi na prostoru bivše Jugoslavije prvo na pamet padne uloga Guze u seriji Bolji život, koja i jeste obeležila njegovu karijeru.

Guza je jedan od troje dece Dragiše Popadića, Gige Moravca, kog tumači pokojni Marko Nikolić. Pravo ime mu je Aleksandar Popadić. Njegovu majku u seriji glumi čuvena Svetlana Bojković u ulozi Emilije Popadić, a brat mu je Dragan Bjelogrlić, odnosno Slobodan Boba Popadić. Violetu Viki Popadić, Guzinu sestru, glumi Lidija Vukićević.

U seriji Guza ima dete sa Koviljkom Kokom Stanković, a njenu ulogu tumači Jelica Sretenović. Serija Bolji život je jugoslovenska verzija onoga što se u američkoj kinematografiji zove sitkom.

Pedofil – Sedam i po (2006)

Boris je odlično odglumio ulogu “Odvratnog edipalnog pedofila” kako sam sebe sa prezirom zove u ovom filmu. On u delu ovog filma pod nazivom Razvrat glumi pedofila predatora.

Vrbuje maloletne devojčice preko interneta, a u jednom momentu na vrata mu zvoni inspektor kog tumači Bane Vidaković. Iako je mislio da će biti uhapšen, ispostavlja se da je i inspektor zapravo- pedofil. Njih dvojica počinju da se druže, a u jednom momentu pedofil kog tumači Boris, skače pred auto i spašava život devojčice na rolerima.

Serija “Sedam i po” sastavljena je od sedam priča, a svaka predstavlja jedan smrtni greh. Životi svih likova, iako naizgled potpuno odvojeni, ukrštaju se kroz svih 7 priča, a akteri na kraju filma završavaju u istoj bolnici.

Rodoljub Rođa Svabić – Vratiće se rode (2007)

Ulogu oca namćora koji je u večitoj svađi i sukobu sa buntovnim sinom Švabom, kog tumači Nikola Đuričko, Boris je odglumio maestalno. 

U ovoj seriji njegovu suprugu Radmilu tumači Mirjana Karanović.

Ova serija proslavila je banatsko selo Baranda, a radnja se vrti oko tri prijatelja, Švabe (Nikola Đuričko), Eksera kog tumači Dragan Bjelogrlić i Duleta Pacova kog tumači Srđan Žika Todorović.

Jezdimir Jezda Sinđelić –  Sinđelići (2013)

U seriji Sinđelići Boris glumi večitog neženju, vlasnika kafane, koju drži sa svojim bratom Sretenom Sinđelićem, kog tumači Voja Brajović. Kroz celu seriju traži ženu svog života, a u jednom momentu čak i sam počinje da sumnja da je možda homoseksualac.

U ovoj seriji živi sam, ali povremeno i sa porodicom svog brata Sretena koja je malo je reći komplikovana.

Sinđelići su humoristična serija snimana po uzoru na špansku seriju Seranovi, a u Hrvatskoj je snimana verzija pod nazivom Horvatovi.

Radovan – Žigosani u reketu (2018) 

U seriji Žigosani u reketu Boris glumi novinara Radovana, a partner u poslu mu je Milovan Zečević kog tumači Svetozar Cvetković. Oni su vlasnici lista i portala Fleš.

Radovan je sredovečni beogradski novinar, kog je vreme u kom živi nateralo da od kvalitetnog novinara postane lešinar, a duboko u sebi stidi se toga.

U seriji se prepliću razni poslovi i mutne radnje u koje su uvučeni svi akteri, a sve se vrti oko nekadašnjeg košarkaškog prvoligaša Jugoslavije “KK Radnik”.


Prvak drame u Narodnom pozorištu

Boris Komnenić je bio prvak drame u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je glumio u predstavama “Kad su cvetale tikve”, “Krtičnjak”, “San letnje noći”, “Uobraženi bolesnik”…

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada- Godišnje nagrade Narodnog pozorišta, Godišnja nagrada Beogradskoh dramskog pozorišta, Nagrada filmskih susreta u Nišu…

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments