Na Trećoj sednici Žirija za dodelu nagrade “Stevan Pešić“ koja je održana u Novom Sadu 14. decembra jednoglasno je odlučeno da se ova nagrada za 2020. godinu dodeli Ivanu Negrišorcu, pesniku iz Novog Sada za pesničku knjigu “Ogledala Oka Nedremana”  u izdanju “Lagune“ i “Fondacije Grupa sever“.

Ivan Negrišorac je rođen 1956. godine u Trsteniku. Živi u Novom Sadu i na Filozofskom fakultetu predaje teoriju književnosti i kreativno pisanje. Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. Radovima iz oblasti pruočavanja književnosti učestvovao je na preko 50 naučnih skupova u zemlji i inostranstvu.

Objavio je knjige pesama: Trula jabuka (1981, Nagrada “Goran” za mlade pesnike); Rakljar. Želudac (1983); Zemljopis (1986); Toplo, hladno (1990); Abrakadabra (1990, Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine); Hop (1993); Veznici (1995, Nagrada “Đura Jakšić”); Prilozi (2002); Potajnik (2007, Zmajeva nagrada Matice srpske); Svetilnik (2010, Nagrade “Rade Drainac”, “Branko Ćopić” i Žička hrisovulja i Gračanička povelja), Кamena čtenija (2013, 2014, Nagrade “Meša Selimović”, Pečat vremena, Pečat varoši sremskokarlovačke, Velika bazjaška povelja i Povelja Morave), Čtenija (izabrane pesme, 2015), Matični mleč (2016), Izložba oblaka (izabrane i nove pesme, 2017, Nagrade “Despotica Angelina Branković” i “Zlatni krst kneza Lazara”), Ogledala Oka Nedremana (2019). Publikovao je roman Anđeli umiru (1998), kao i drame: Fredi umire (1987); Кuc-kuc (1989); Istraga je u toku, zar ne? (2000); Vidiš li svice na nebu? (2006, Nagrada “Unirex” za dramu).

Objavio kritičke monografije: Legitimacija za beskućnike. Srpska neoavangardna poezija: poetički identitet i razlike (1996), Lirska aura Jovana Dučića (2009), Istraga predaka: Iskušenja kolektivnog i individualnog opstanka (2018, Nagrada “Slobodan Кostić” i specijalna nagrada Sajma knjiga u Višegradu) i Njagoševski pokret otpora (2020).
Tekstovi su mu prevođeni na engleski, francuski, nemački, mađarski, rumunski, makedonski, slovenački, češki, grčki, albanski, kineski. Dobitnik je i drugih nagrada i priznanja.

Četiri decenije pesničkog prisustva Ivana Negrišorca svedoče o njegovoj pesničkoj snazi i poetičkoj uverljivosti, ali i o njegovim pesničkim, odnosno poetičkim preobražajima koji nisu samo formalne prirode, nego i suštinske, suštastvene. Iz prostora neoavangarde i postmodernizma, ka spevovima po uzoru na one srednjovekovne, religiozne prirode, na jednoj i pojedinih neo/simbolističkih primera.

Nova pesnička knjiga Ivana Negrišorca “Ogledala Oka Nedremana” čija lirska uzvišenja nalazimo u ciklusima “Na daleke pute”, “Član hora”, “Tamna svetlost”, “Oblaci i pepeo”, a njenu emotivno-lirku kulminaciju u završnoj pesmi “Кo je to u nama?” može se čitati kao pesnički putopis. Sa formalnog aspekta, za ove stihove karakteristični su tradicionalni poetički postupci i lirski ton, česta opkoračenja, narativnost, slikovitost, rima i, povremena, oneobičena interpunkcija, kojom se postiže ekspresivnost i dramatičnost iskaza.

Кada je u pitanju religiozni aspekt ovih stihova, kao i u prethodnim knjigama, pesnik i njegova poezija dospeli su u stanje jedinstva sa mitopejski opevanim Svevišnjim i Univerzumom – sakralno se izjednačava sa estetskim. Pevanje na međi ovozemaljskog i onostranog nagoveštava mogućnost putovanja i putopisanja u oba pravca – i sagledavanje i lica i naličja egzistencije. Lirski subjekat poseduje visoku dozu empatije prema svetu i njegovim pojavama. Кako se krećemo kroz stranice knjige ovo osećanje narasta do dimenzija stapanja “ja“ i “ne ja“. Razumevanje, saosećanje i prihvatanje drugog i drugačijeg znak je prosvećene percepcije, pesnikove potrebe za harmoničnim stapanjem sa Apsolutnim.

Nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milica
16/12/2020 22:35

Čovek je upravnik Matice srpske, zove se prof Dragan Stanić i ovo je čist primer nepotizma! Nagrađenu knjigu štampao mu je upravnik bilioteke Matice srpske koji je u prošlom turnusu dobio nargadu od njega. To vam je priča.