Претрага
Претрага
Close this search box.

Petra Spasojević iza sebe ima preko stotinu svojih kompozicija, a ima samo 16 godina

Foto: Sonja Ćelap

Petrin dan počinje mislima o muzici, njenom stvaranju, školskim obavezama, a trudi se da sve to samostalno obavlja. Ona je tinejdžerka od 16 godina, čiji je život poslednjih godina ispunjen klasičnom muzikom, klavirom, a od drugih se razlikuje što je u inkubatoru izgubila vid. 

Sa Petrom, i njenom mamom Snežanom, razgovarali smo na putu do još jednog u nizu časova, jer se pijanistkinja sprema za koncert u Nišu na kojem će u maju nastupiti kao solistkinja sa Niškim simfonijskim orkestrom.

-Svaki dan vežbam, a ove godine radim nekoliko kompozicija. Polako sam krenula da zapisujem jednu po jednu. Inspiraciju pronalazim uglavnom u mirisima, zvucima iz prirode, u onome što osetim i doživim- govori za NS Uživo Petra.

Iza sebe ima preko stotinu kompozicija, a izdvojila bi “Sećanje na detinjstvo”, “Ariju broj 7” koju je napisala za klarinet i klavir, “Intermezzo broj 3” za koju je dobila prvu nagradu na onlajn takmičenju u Smederevu.

Petra Spasojević sa našim proslavljenim violinistom Nemanjom Radulovićem; foto: Privatna arhiva

Petra je nastupala i u takmičenju Virtuosos u Budimpešti, a svojim umećem sviranja i pokretima prstiju, koji su prelazi brzo preko dirki, osvojila je simpatije prisutnog žirija i gledalaca. Tada je osvojila i dve velike nagrade- Specijalnu nagradu i nagradu publike.

-Najlepše mi je bilo to što sam upoznala mnoge muzičare iz različitih zemalja i što smo se lepo družili. Čak se jednom desilo da nas je neko sreo na ulici i i pitao “Da li je to Petra iz Virtuoza?”, na šta sam se ja potpuno iznenadila- rekla je kroz osmeh.

Osim što komponuje klasičnu muziku, voli da radi i obrade poznatih pop pesama. Tako je snimila obrade pesama Jelene Tomašević i Nine Badrić.

-Naša najveća podrška je Petrina profesorka Ana Frlin. Ne postoji recept za rad. Njih dve same kreiraju svoj metod rada. Ona traži i istražuje da bi do nečega došla, ona se najviše bori za nju. Petra ne bi bila ovo što jeste da nije bilo Ane Frlin- istakla je Snežana Spasojević, Petrina mama.

Snežana opisuje svoju ćerku kao osobu koja je predana radu, koja mnogo radi i kao osobu koja ni jednu svoju obavezu ne ostavlja nezavršenu.

-Ona je perfekcionista. Previše joj je stalo da sve svoje obaveze završi i ništa ne prepušta slučaju. Voli sigurnost i vrlo je odgovorna. Do sada nisam srela nigde osobu kao što je ona- naglasila je Petrina mama.

Za 10 godina Petru vidi kao pijanistkinju i kompozitorku, jer ona već sada mašta o studijama u inostranstvu i velikim koncertnim dvoranama, a mnogo zavisi od toga da li će njena porodica moći da ide s njom.

-Ona ne može ići sama, treba joj neko ko bi je pratio. Sve zavisi od toga da li ćemo mi moći da se organizujemo i idemo s njom. To je nešto što ne možemo da predvidimo- rekla je Snežana.

Ivona Karan

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
nk_nk
20.03.2021 20:23

Cestitke!!!
Samo napred!

Povezane vesti