Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Međunarodni video festival „Videomedeja“ biće održan od 14. do 16. oktobra u Kulturnoj stanici „Svilara“ u duhu obeležavanja 25 godina postojanja Festivala, najavljeno je danas na konferenciji za medije na kojoj su govorili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, predsednica Udruženja ”Videomedeja” Ivana Sremčević Matijević i PR tog Udruženja Marijana Topo.

”Videomedeja” je manifestacija posvećana isključivo umetnosti. Arhiva od preko 15 000 radova, svake godine se obogaćuje novim materijalom umetnika iz celog sveta. Na Festivalu su predstavljani umetnici koji su dobitnici prvorazrednih filmskih nagrada, a među njima su Slobodan Šijan, Marina Abramović, Zoran Naskovski, Oleg Kulik, Andrea Arnold i drugi.

– Festival će nas upoznati sa najznačajnijim umetnicima koji se bave video radovima, animacijom, dokumentarnom i kratkom filmskom formom, koji eksperimentišu na poljima zvuka, slike i novih informacionih tehnologija. Grad podržava ovaj program i drago nam je što je projekat Evropska prestonica kulture otvorio jednu novu dimenziju saradnje među umetnicima različitih profila i uopšte, među onima koji deluju na polju kulture. Rezultat te saradnje očituje se u kvalitetnim programima koji premašuju dosadašnje okvire. Čestitam ovaj značajan jubilej ljudima koji vode ”Videomedeju” i želim im da nastave da odolevaju izazovima i da im nikada ne ponestane motivacije i inspiracije, a Grad će biti tu da ih podrži – naglasio je Dalibor Rožić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prema rečima Ivane Sremčević Matijević, ubuduće, ispred naziva Festivala stajaće ”internacionalni umetnički festival novih medija”, a tema ovogodišnjeg izdanja je ”Restart” s obzirom na velike promene u svetu koje se odražavaju i na video umetnost.

– ”Videomedeja” je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike, a kroz savremene umetničke forme iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja, prvenstveno avangarde, a prikazanih kroz inovativne tehnologije i nove umetničke prakse – istakla je Ivana Sremčević Matijević.

Kako su istakli na konferenciji, glavni takmičarski program predstavlja selekciju radova, koji su izabrani na osnovu internacionalnog otvorenog konkursa, na koji pristiže preko 1000 radova iz svih krajeva sveta i oko 100 radova iz selekcija evropskih distributera. Prateći programi se realizuju u formi projekcija, instalacija, muzičko vizuelnih nastupa, performansa, prezentacija, tribina i TV emisija na lokalnim i nacionalnim stanicama.

Ove godine ”Videomedeja” će okupiti umetnike iz preko 40 zemalja, a biće predstavljeno ukupno 58 radova.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments